Optikolta varoitus suosituista bilepiilolinsseistä – "Voivat vahingoittaa silmiä"

Esimerkiksi vampyyriasuun sopii kirkkaan punaiset efektipiilolinssit. Arkistokuva. Anu Mattila

Anniina Virtanen

Halloweenia vietetään marras- ja lokakuun vaihteessa. Vuosi vuodelta halloween-juhlijoiden määrä kasvaa ja samalla nuorten ja aikuisten juhlapukeutuminen lisääntyy.

Esimerkiksi efektipiilolinssit, jotka saavat silmät näyttämään esimerkiksi kissan silmiltä, ovat yleistyneet, kerrotaan Specsaversin tiedotteessa.

Juhlakäyttöön tarkoitettujen piilolinssien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, muistuttaa optikko. Linssit itsessään eivät ole sen vaarallisempia kuin tavallisetkaan piilolinssit, mutta vääränlainen käyttö lisää silmätulehdusten riskiä. Lisäksi linssejä voivat käyttää henkilöt, joille piilolinssien käyttö ei ole lainkaan tuttuja.

– Moni jakaa juhlissa käytettävät efektipiilolinssit kaverin kanssa. Tätä tulisi kuitenkin välttää, koska kaikilla meillä on omanlaisemme bakteerikanta, ja taudit voivat levitä jaettujen linssien kautta. Yhteisiä linssejä ei siksi missään nimessä kannata hankkia, optikko Marina Åkerlund Itäkeskuksen Specsaversista varoittaa tiedotteessa.

Toinen vaara piilee siinä, että linssejä käytetään liian kauan.

– Tavallisesti tässä on kyse niin kutsutuista kuukausilinsseistä. Kun pakkaus on avattu, on käyttöaikaa 30 päivää riippumatta siitä, kuinka monta päivää linssejä on pidetty silmissä. Bakteerit kasvavat piilolinssikotelossakin. Linssit jäävät helposti koteloonsa ilman että piilolinssinestettä vaihdetaan, mikä kasvattaa infektion riskiä, Åkerlund muistuttaa.

Halloween-juhlijoiden kannattaa siis pitää mielessä, että efektilinssit ovat henkilökohtaiset ja ne kannattaa putsata huolella käytön jälkeen. Halloweenin päätyttyä linssit on syytä heittää roskiin.

Kommentoi

Palvelut