Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllättääkö? Kolmikymppiset ovatkin parhaiten varautuneita, jos oma talous joutuu äkkikurimukseen

Yli puolet suomalaisilta varautuu yllättäviin menoeriin ja tulevaisuuden rahatarpeisiin. Joka kolmas kertoo, ettei varaudu mitenkään.

Luvut selviävät LähiTapiola Henkiyhtiön teettämän Me suomalaiset säästäjinä ja sijoittajina -kyselytutkimuksesta, joka keräsi yli tuhat vastaajaa.

Selvityksen mukaan kolmanneksen mielestä riittävä varakassa elämän yllättäviin tilanteisiin on kuuden kuukauden menoja vastaava summa. Joka kuudes pitää kuukauden menoihin varautumista riittävänä.

– Puskurin riittävä koko on kuitenkin säästäjästä kiinni. Puskurin kokoa voi hahmottaa myös palkan kautta. Esimerkiksi parin kolmen kuukauden nettopalkan suuruinen puskuri voi olla monelle riittävä, LähiTapiola Henkiyhtiön asiantuntija Santtu Tolonen kertoo tiedotteessa.

Osalla ei ole säästöjä ollenkaan. Naisista noin joka viides ja miehistä joka kuudes ilmoitti olevansa vailla säästöjä. Suhteellisesti eniten säästöittä eläviä oli 18–24-vuotiaissa miehissä ja 50–65-vuotiaissa naisissa.

– On tärkeää, että ihmiset varautuvat taloudellisesti erilaisiin yllättäviin tilanteisiin. Puskureita ei kuitenkaan kannata mieltää vain yhtenä kokonaisuutena vaan puskureita kannattaa olla useampaan tarkoitukseen, Tolonen opastaa tiedotteessa.

Lyhytaikaisia ja nopeita tilanteita varten hän kehottaa laittamaan rahat sellaiseen kohteeseen, josta ne ovat nopeasti muunnettavissa käteiseksi.

– Rahojen käyttötarkoitusta voidaan joutua odottamaan vuosiakin, siksi on tärkeää pitää huolta siitä, että inflaatio ei nakerra säästöjen ostovoimaa, Tolonen muistuttaa tiedotteessa.

Sijoituksia on suhteellisesti eniten 25–34-vuotiailla miehillä. Myös saman ikäryhmän naiset ovat muita innokkaampia sijoittajia.

– Pitkän aikavälin varautumista varten, kuten esimerkiksi eläkeikää varten rahat kannattaa sijoittaa hajauttaen oman riskinsietokyvyn mukaisesti.