Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli puoli vuotta kiireettömään erikoissairaanhoitoon odottavien potilaiden määrä kasvoi räjähdysmäisesti

Sairaanhoitopiirien sairaaloihin yli puoli vuotta odottaneita oli vuoden 2019 elokuun lopussa 42 prosenttia, 844 potilasta, enemmän kuin vuosi sitten. Määrä oli korkein kymmeneen vuoteen.

Myös kolmesta kuuteen kuukautta kiireetöntä hoitoa odottaneita oli elokuun 2019 lopussa kolme prosenttia, yli 3 250 potilasta, enemmän kuin vuosi sitten.

Kaikkiaan yli 132 500 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin elokuun 2019 lopussa. Hoitoa odottaneista 2,2 prosenttia, vajaa 2 900 potilasta, oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon.

Alueelliset erot odotusajoissa kiireettömään erikoissairaanhoitoon vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Helsingissä odotusajan mediaani on 45 vuorokautta.

Lyhyin odotusaika oli Itä-Savossa, jonka mediaaniodotusaika oli 32 vuorokautta. Pisin odotusaika löytyi Vaasan sairaanhoitopiirissä, jonka mediaanina oli 68 vuorokautta.

Keskimäärin odotusaika sairaanhoitopiirien sairaaloihin oli 1–2 kuukautta.