Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuletko toimeen, kun palkasta leikkautuu 40 prosenttia? – Kannattaa miettiä 30 minuuttia joka viides vuosi, neuvoo eläkepomo

Jokaisen palkansaajan tulisi olla kiinnostunut tulevasta eläkkeestään muulloinkin kuin vähän ennen eläkkeelle jäämistään, eläkevakuuttaja Veritaksen toimitusjohtaja Carl Pettersson korostaa.

Moni lähtee siitä, että pääsee työelämän jälkeen täydelle eläkkeelle, joka on noin 60 prosenttia nettopalkasta. Mutta pärjääkö sillä, riippuu esimerkiksi jäljellä olevista lainamenoista ja kulutustavoista.

– On liian myöhäistä, jos tätä alkaa miettiä kolme vuotta ennen eläköitymistä. Mutta jos sen tekee 20 vuotta aikaisemmin, tilanteeseen voi vielä vaikuttaa omilla päätöksillä. Ei näitä tarvitse koko ajan miettiä, puoli tuntia joka viides vuosi riittää, Pettersson sanoo Uusimaan-haastattelussa.

Apuna voi käyttää netistä löytyviä eläkelaskureita.

Petterssonin mukaan on myös tärkeää, että työeläkeyhtiöt aidosti kantavat huolta vakuuttamiensa ihmisten työkyvystä, jotta ennenaikaisilta ja odottamattomilta työelämästä poistumisilta vältytään.

Veritas on Suomen neljästä työeläkevakuutusyhtiöstä selvästi pienin, mutta sekin hallinnoi noin 3,7 miljardin euron eläkesijoitusvaroja.

Veritas on päättänyt keskittyä entistä selkeämmin pk-yritysten ja pienyrittäjien YEL-vakuutuksiin. Strategia tuottaa jo tulosta, sillä YEL-vakuutusten nettokanta on kasvanut tänä vuonna kahdeksan prosenttia.

Veritas on saanut sijoituksilleen tammi–syyskuussa 6,6 prosentin tuoton, mikä ei ole nollakorkoympäristössä lainkaan huonosti.

– Olemme olleet sijoitusmarkkinoilla nyt hieman aiempaa varovaisempia. Näemme, että jonkinlainen korjausliike on ilmassa. Osake- ja korkomarkkinoilla on tulevaisuudesta erilainen näkemys. Jompi kumpi on väärässä, Carl Pettersson sanoo Uusimaalle.

Pettersonin haastattelun julkaisi ensin Uusimaa.