Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leffa-arvio: Midway vilisee tähtilippuhöpelöä ja kliseitä sotaelokuvista – viulut ja sellot pauhaavat, kun sedät syöksyvät

Midway

Sankaritarinoita on taas tarjolla, kun valkokankaalle rymistelee tähtilipulla ja hurmahengellä kuorrutettu spektaakkeli. Mitään uutta ei ole luvassa sotataivaan alla. Miehet machoilevat, koneet lentävät ja tippuilevat, ukkoa vainajoituu. Vaimot odottavat, kannustavat ja pelkäävät pahinta.

Pläjäys keskittyy Midway-saarten ympäristössä kesäkuun alussa 1942 käytyyn avomeritaisteluun, jossa lentokoneilla oli ratkaiseva merkitys. Japani menetti taisteluissa neljä lentotukialustaan – joista kaksi löydettiin yli 5 kilometrin syvyydestä vasta kuukausi sitten – sekä suurimman osan lentäjistään. Taistelua taustoitetaan ja siihen valmistaudutaan ajan kanssa, elokuvallisesti pitkäveteisesti. Pearl Harborkin herätetään henkiin ties kuinka monennen kerran.

Midway jatkaa siis jenkkiläisten sotaleffojen sarjaa malliin Pelastakaa sotamies Ryan. Yksittäiset miehet tekevät ihmeitä, ja sota päättyy kuten hyvin tiedetään. Yhtään ainokaista yllätystä ei ole luvassa. Jenkit ovat rohkeita ja japsit loppuun saakka kunniastaan tarkkoja.

Päähenkilöiden tarinat perustuvat kuvitteellisesti tositapahtumiin toisen maailmansodan ajan Tyynelle valtamerelle. Ikävä kyllä jokainen roolihahmo on kyllästetty kaikilla mahdollisilla sotaelokuvan kliseillä.

Taistelukohtaukset ovat puuduttavia ja yksitotisia. Viulut ja sellot pauhaavat, kun sedät syöksyvät koneillaan tai kun ilmatorjunta ampuu kovilla. Musiikin melske sotatoimien päällä on mahtipontisen höpelöä. Äänitehosteiksi riittäisi ihan hyvin koneiden ja aseiden äänet.

Mahtipontisesti elokuvan markkinoinnissa todetaan, että juuri tämä Midwayn taistelu muutti maailman kohtalon. Niinhän sanotaan lähestulkoon kaikista isoista taisteluista.

Mutta jos Midwayn revohka olisi muuttanut historian kulun, mihin ihmeeseen tarvittiin Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommituksia? Eivätkös ne vasta toden teolla muuttaneet maailman kohtalon ja ihmiskunnan olemassaolon – lopullisesti.

Tähtiä: 2/5

Kirjoittaja: Jussi Virratvuori