Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perintöverosummaa voi pienentää suunnittelulla – Tiesitkö näistä keinoista

Tavanomaisimmat isot omaisuuserät ovat asunto, kesämökki, talletukset ja arvopaperit. Kuoleman kohdatessa ne periytyvät perintökaaren mukaisesti vainajan omille jälkeläisille, puolisolle ja lähiomaisille tarkkojen kaavojen mukaan, ellei hän ole elinaikanaan ilmaissut tahtoaan omaisuutensa kohtalosta.

– Testamentti kannattaa tehdä hyvissä ajoin, neuvoo verojuristi Georg Rosbäck Veronmaksajista.

– Myös muutokset testamenttiin pitää tehdä ajoissa, jos sellaisia ajatuksia on hautonut, hän lisää. Rosbäck kertoi perintöverosuunnittelusta Veronmaksajain Lappeenrannan yhdistyksen neuvontaillassa.

Suomessa testamenttia ei tarvitse rekisteröidä eikä säilöä mihinkään erityiseen paikkaan, kuten jossain päin maailmaa. Niinpä jälkisäädöksiä sitten saattaa putkahdella esiin kummallisista paikoista, jopa erilaisia versioita, tai jäädä kokonaan löytymättä.

Testamentin laatimisessa on kuitenkin hyvä käyttää asiantuntijaa. Pankeilta ja esimerkiksi Veronmaksajien keskusliitosta saa ammattilaisen apua muutamalla satasella, mikä on pieni satsaus suhteutettuna arvokkaisiin perintöihin.

Rosbäck kertoi muutamalla laskelmalla, kuinka viisinumeroiset perintöverot voivat oikealla ennakoinnilla ja toimenpiteillä pienentyä tuhansiin.

Suunnittelun lähtökohtana on se, millainen on perijöiden joukko, millaista omaisuutta asia koskee ja kuinka pitkä aika omaisuuden siirtoihin on käytettävissä.

Jos elinaikanaan siirtää omaisuuksia jälkeläisilleen, nyrkkisääntönä on, että suuria omaisuuksia ei kannata siirtää kerralla. Veronalaisen lahjan alaraja on 5000 euroa. Kerran kolmessa vuodessa voi saada samalta antajalta 4 999 euroa verovapaata lahjaa. Sillä tavoin voi lahjoittaa myös murto-osuuksia kiinteistöstä tai asunto-osakkeesta. Myös ennakkoperintö on lahja, ja sitä koskee viiden tonnin raja.

Ennakkoperinnön ja lahjan arvoa verottajan silmissä omaisuuden luovuttaja voi pienentää pidättämällä hallintaoikeuden itsellään. Yhdet perintöverot voi säästää lahjoittamalla yhden sukupolven yli lapsenlapsilleen.

Jos perittävällä on paljon sijoitusomaisuutta, sitä ei ehkä kannata realisoida viimeisinä elinvuosinaan, koska perintötilanteessa omaisuuden hankintameno päivittyy. Perillisten luovutusvoitot lasketaan aina perintöverotusarvosta, ei vainajan hankintamenosta.

Verovapaan alle viisitonnisen lisäksi ilman veroseuraamuksia saa lahjoittaa tavanomaista koti-irtainta. Elantokululahjana saa maksaa esimerkiksi lapsensa vuokran tai sähkölaskun suoraan, mutta ei rahansiirtona hänen omalle tililleen.

Perintöverot maksaa se, joka omaisuuden saa. Avio-oikeudella saadusta omaisuudesta ei makseta perintöveroa.

Perillinen ja testamentinsaaja voivat myös luopua oikeudestaan perintöön.

– Se on joko-tai -tilanne, eli lakimääräinen perintö joko on otettava kokonaan vastaan tai luovuttava siitä kokonaan. Perinnöstä ei voi noukkia haluamaansa osaa.

Testamentista voi rintaperillinen luopua myös osittain, mutta testamentin sanamuoto tulee silloin muotoilla tarkoin. Tällaisesta testamenttia suunnitellessa kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen.

Leskellä on kuitenkin aina oikeus luopua testamentista osittain, esimerkiksi vetoamalla omistusoikeuden sijasta pelkkään omaisuuden hallintaoikeuteen.

Jos perintöä ei lopulta kukaan halua ottaa vastaan, se menee lopulta valtiolle.

Yleisön joukosta kysyttiin muun muassa tilanteesta, jossa asunto-osakkeesta on maksettu 25 000 euroa ja siinä on lisäksi päällä sadan tuhannen yhtiölaina. Mikä verottajan silmissä mahtaa olla lahjan arvo, jos asunnon siirtää jälkeläiselle? Rosbäckin käsityksen mukaan lahjan arvo olisi tuo 25 tuhatta, jos lahjan saaja ottaa yhtiölainan hoitamisen itselleen.