Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin käytät pitkiä valoja turvallisesti moottoritiellä – "Suomalaiset ovat ylikohteliaita"

Suomalaisautoilijat ovat jopa ylikohteliaita kaukovalojen käytössä. Moni ei aina uskalla käyttää kaukovaloja, vaikka tilanne sen sallisi.

Liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta sanoo, että esimerkiksi moottoriteillä voidaan pääsääntöisesti ajaa kaukovaloilla, vaikka vastaantulevaa liikennettä olisikin.

Niemisen mukaan moottoriteillä vastaantuleva liikenne on niin etäällä sivusuunnassa, että suoralla tiellä vaaraa aiheuttavaa häikäisyä ei ole.

Tästä poikkeuksena ovat kuitenkin oikealle kaartuvat tieosuudet, joilla kaukovalot voivat häikäistä vastaantulijaa.

Silloin on syytä vaihtaa lähivaloille, jos vastaantulevia on, Nieminen neuvoo LähiTapiolan tiedotteessa.

Lähivaloja pitää pimeällä käyttää myös silloin, kun tie on valaistu, tai kun vastaantulijoita on kaksikaistaisella tiellä. Lähivalot pitää kytkeä myös ohitustilanteessa sekä silloin kun saavuttaa edessä ajavan hitaamman ajoneuvon.

Niemisen mukaan näissäkin tilanteissa moni toimii liian varovaisesti.

– Kaukovaloja voisi käyttää totuttua enemmän. Kohtaamistilanteessa kaukovalot voi kytkeä takaisin päälle hetki ennen kohtaamista. Ohittaessa ohittaja voi vaihtaa kaukovalot ohituskaistalla jo ennen kuin on ohitettavan rinnalla. Vastaavasti ohitettavan ei kannata vaihtaa lähivaloille ennen kuin ohittaja on mennyt selvästi ohi.

Tehokkaampi valojen käyttö olisi suotavaa oman ja muun muassa kevyen liikenteen turvallisuuden takia.