Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylilääkäriltä kova arvio Suomesta: ”Ellei jotain tehdä ja pian, järjestelmä romahtaa”

– Sosiaali- ja terveysministeriö on täysin irtaantunut todellisuudesta ja lilluu pilvilinnoissaan, lääkärikonkari Heikki Laine kirjoittaa Lääkärilehdessä.

Laineen mukaan ministeriön huonot päätökset ovat vauhdilla johtamassa terveyspalveluiden turmioon.

– Pyytävät toistuvasti selvityksiä ja jakavat uhkasakkoja, kun resurssit eivät enää kerta kaikkiaan riitä täysin utopististen ja kalliiden lainsäädännöllisten velvoitteiden täyttämiseen, Laine kirjoittaa Lääkärilehdessä.

Esimerkiksi keskittämisvaatimukset leikkausten määrissä ovat Laineen mukaan johtaneet monin paikoin ostopalvelutoiminnan lisäämiseen. Hän painottaa sen johtavan säästöjen sijaan kustannusten kasvuun, kuten kentältä jo etukäteen varoiteltiin.

Samaan aikaan raha on kunnissa entistä tiukemmalla ja asiakaskunta kasvaa väestön vanhetessa.

– Ellei jotain tehdä ja pian, edessä on rahoituskatastrofi ja järjestelmän täydellinen romahtaminen, Laine ennustaa.

Ensisijaisen tärkeäksi asiaksi Laine nostaa sen, että terveyspalvelut saisivat kipeästi tarvitsemiaan lisäresursseja. Se on mahdollista vain, jos karsitaan turhia kustannusvelvoitteita.

Hän kirjoittaa, että kokonaiskuvan puuttuessa hallinnollisia päätöksiä runnotaan läpi käytännön työn kustannuksella.

Laineen mukaan hyvä käytännön esimerkki on uusitut, mutta usein toimimattomat tietojärjestelmät, jotka vievät henkilöstöltä aikaa ja rahaa.

Laineen mielestä myös parannetuista hoitotakuista keskusteleminen on turhanpäiväistä, koska edes nykyisiä hoitotakuita ei pystytä jatkuvasti pahenevassa rahapulassa toteuttamaan.

Hän väittää ylilääkäreiden painivan jaksamisensa äärirajoilla ministeriön vaatimusten ja talousrealiteettien ristipaineessa.

– Talousarviot saadaan miinuksen puolelle viimeistään sillä, että jokin yskivä, sinänsä kiireettömän hoidon hoitotakuu pitää uhkasakkojen pelossa saada hoidettua kuntoon tolkuttoman kalliilla ostopalvelulla, Laine kirjoittaa Lääkärilehdessä.

Heikki Laine on anestesiaylilääkäri Mikkelin keskussairaalassa ja Lääkäriliiton valtuuskunnan jäsen.