Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkekannabikselle odotetaan EU:lta yhteistä linjaa – kipukroonikkojen yhdistys vaatii lisää tutkimusta

Kipukroonikkojen lääkinnällinen hoito on ollut Suomessa viimeaikoina paljon esillä, kirjoittaa Suomen Kipu ry nettisivullaan. Sekä opioidit että lääkekannabis ovat saaneet runsaasti palstatilaa mediassa.

Suomen Kipu ry muistuttaa ottaneensa kantaa lääkekannabikseen jo aiemmin eikä sen linja ole sittemmin muuttunut.

Yhdistyksen mukaan lääkekannabishoito tulee toteuttaa terveydenhuoltoalan ammattilaisen valvonnassa ja pysyvässä hoitosuhteessa.

– Lääkekannabis ei sovellu hoitomuodoksi kaikille kipukroonikoille, mutta sen tulisi voida olla osa hoitokokonaisuutta, jos vaikeista kivuista kärsivä potilas siitä hyötyy, yhdistyksen puheenjohtajisto linjaa kannanotossaan.

– Jotta lääkekannabishoito on potilaalle turvallista ja tehokasta, yhdistys vaatii, että asiasta tehdään lisää tutkimusta. Lääkekannabiksesta tulisi yhdistyksen mukaan myös tehdä EU:n yhteinen hoitosuositus sekä yhteiset käytänteet kipukroonikoiden tasavertaisen hoidon toteutumiseksi.

EU-tasolla ei ole olemassa sääntöjä kannabiksen lääke- tai viihdekäytöstä.

Kannabiksen lääkekäyttö laillistettiin Suomessa yli kymmenen vuotta sitten, mutta käytännössä lääkärit määräävät sitä hyvin varovaisesti.

Lääkekannabiksen ainoa virallinen käyttöaihe Suomessa on lähinnä joidenkin potilaiden MS-taudin lihasspastisuuden hoito. Esimerkiksi syöpäkipujen hoitoon lääkekannabista ei Suomessa lähtökohtaisesti määrätä edes potilaan omasta pyynnöstä.

Euroopan parlamentti on peräänkuuluttanut EU:n laajuisia sääntöjä kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä sekä rahoitusta alan tieteelliseen tutkimukseen. Lisäksi EU-parlamentti hyväksyi 13.2.2019 päätöslauselman kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä, jossa mepit vaativat myös tehokkaita kannabispohjaisia lääkkeitä korvattavaksi sairausvakuutusjärjestelmien kautta.