Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avioerojen tilasto yllättää: Leskeys ensimmäisessä liitossa on suurempi riski

Suomalaisten huono avio-onni puhuttanut viime vuosina, ja kahvipöytäkeskusteluihin on jäänyt hokema, jonka mukaan puolet avioliitoista päättyy eroon.

Tilastojen mukaan avioerojen määrä on ollut vuosittain 13000–14000, ja eronneisuus on vaihdellut 47–51 prosentin välillä.

Tilastoja voi lukea kuitenkin monella tapaa. Tilastokeskus julkaisi torstaina hätkähdyttävältä tuntuvan tiedon, jonka mukaan todennäköisyys joutua leskeksi ensimmäisestä avioliitosta on suurempi kuin eron riski.

Tilastokeskuksen mukaan ensimmäisten avioliittojen päättyminen eroon ei ole Suomessa lisääntynyt. Avioliiton kariutuminen liiton myrskyisinä alkuvuosina voi olla päin vastoin hieman pienentymässä.

Vuonna 2014 solmituista avioliitoista 4,7 prosenttia päättyi eroon kolmantena avioliittovuotena. Vuonna 2016 solmituista liitoista näin nopeasti kariutui 4 prosenttia.

Sama kehitys näkyi myös liitoissa, jotka kariutuivat toisena vuonna.

Naisilla ensimmäinen avioliitto päättyi viime vuonna avioeroon 37 prosentin todennäköisyydellä. Eroriski pieneni hieman edellisvuodesta. Vuodesta 2005 lähtien eron todennäköisyys ensiliitoissa on ollut 38–40 prosenttia.

Kiinnostava yksityiskohta on, että ensimmäisen liiton päättyminen leskeyteen on hieman todennäköisempää kuin avioero.

Tätä selittää se, että monet avioliitot ovat pitkiä ja kestävät puolison kuolemaan asti.

Tilastokeskuksen mukaan yleiskuva on, että 1990-luvulta lähtien avioeronneisuus avioliiton keston mukaan ollut hyvin samankaltaista.

Sen sijaan into mennä naimisiin, eli avioituvuus, on vähentynyt merkittävästi. Tämä trendi vain voimistui viime vuonna, jolloin laskua jyrkensi se, että myös uudelleenavioituminen väheni.

Tilastot osoittavat, että avioon mennään Suomessa yhä vanhemmalla iällä.

Vielä vuonna 1990 ensimmäisen avioliiton solmineista naisista 74 prosenttia oli 20–34-vuotiaita. Vuonna 2018 osuus oli enää 55 prosenttia.

Vastaavan ikäisillä miehillä osuus pieneni 88 prosentista 65 prosenttiin.

Samaan aikaan yli 35-vuotiaina ensi kertaa naimisiin menevien osuus on ensiliitoissa kasvanut.

Avioituvuuden aleneminen näkyi viime vuonna myös kansainvälisten avioliittojen vähenemisenä.

Suomessa vakinaisesti asuvista suomalaistaustaisista naisista 7 prosenttia avioitui ulkomaalaistaustaisen miehen kanssa viime vuonna.

Suomalaismiehillä kansainvälisten liittojen osuus putosi 5,9 prosenttiin.

Tilastokeskuksen luvuissa ovat mukana Suomessa syntyneet henkilöt ja eri sukupuolta olevien liitot.