Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pysähtyykö laivaliikenne? – Näin postilakon tukijat jättävät autolautat satamiinsa

Merimies-Unioni päätti tänään torstaina aloittaa tukitoimet tukeakseen Posti- ja logistiikka-alan unionin käynnissä olevaa lakkoa.

Ensimmäiset toimet alkavat jo ensi maanantaina, mutta jatkuessaan ne lopettaisivat merkittävän osan Suomesta Viroon ja Ruotsiin kulkevasta autolauttaliikenteestä.

Esimerkiksi 25. marraskuuta alkavat tukitoimet jättäisivät toteutuessaan satamiin ulkomaanliikenteessä olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka ovat Suomen lipun alla ja jotka saapuvat Suomen satamiin.

Käytännössä toimet vaikuttaisivat kolmen laivayhtiön toimintaan.

Viking Linen laivoista Suomen lipun alla purjehtivat Helsingistä liikennöivät Mariella ja Gabriella. Turusta käsin kulkevat Amorella ja Viking Grace sekä Maarianhaminasta puolestaan Rosella. Nämä laivat siis jäävät 25. marraskuuta alkaen satamiin kokonaan, jos lakon tukitoimet pitkittyvät.

Silja Linen laivoista kaksi on rekisteröity Suomen lipun alle. Silja Serenaden lähtösatama on Helsinki ja Baltic Princessin puolestaan Turku. Nämäkään laivat eivät siis lakon tukitoimien vuoksi liikennöi 25. marraskuuta alkaen lainkaan.

Eckerö Linen molemmat alukset kuuluvat tukitoimien vuoksi liikennöintikiellon piiriin: Finlandia liikennöi Helsingistä Tallinnaan ja Finbo Cargo Vuosaaresta Viron Muugaan.

Tätä vähäisemmät tukitoimet alkavat jo ensi maanantaiaamusta lähtien.

Postin kuljetuksia ei ensi maanantaista alkaen oteta kotimaanliikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille sekä losseille.

Sama koskee myös ulkomaanliikenteessä olevia lasti- ja ropax -aluksia sekä matkustaja-autolauttoja. Postilähetykset siis jäävät unionin tiedotteen mukaan satamiin.

Ensi viikon torstaista lähtien lopetetaan ulkomaanliikenteessä olevien ropax-alusten ja matkustaja-autolauttojen autokansilla tapahtuva lastinkuljetus.

Autokansille ei enää oteta rekkoja, säiliöautoja eikä irtoperiä tai muita vastaavia. Sen sijaan autokansilla voidaan kuljettaa henkilö- ja linja-autoja.

Merimies-Unionin jäänmurtajilla ja jäänmurtotehtävissä työskentelevät jäsenet eivät torstaista alkaen myöskään seuraa alusten mukana merelle.

Sen sijaan he suorittavat aluksen satamassa olon aikana heille muutoin normaalisti kuuluvat työtehtävät.

Myös Sähköliiton hallitus päätti torstaina, että liitto tukee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n työtaistelua. Sähköliitto on valmiina käynnistämään tukitoimet.

PAUn lakko alkoi maanantaina 11. marraskuuta, ja se jatkuu 24. marraskuuta saakka. Seuraavat työnseisaukset alkaisivat ilmoituksen mukaan 25. marraskuuta ja jatkuisivat 8. joulukuuta asti.