Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika Sillanpää LUTista jälleen maailman viitatuimpia tutkijoita – ainoa suomalaistutkija kahden eri tieteenalan listalla

LUT-yliopiston vihreän kemian professori Mika Sillanpää on jälleen maailman viitatuimpien tutkijoiden Highly Cited Researchers -listalla. Clarivate Analyticsin vuosittain laatima maailmanlaajuinen lista koostuu tutkijoista, joiden tieteelliset julkaisut edustavat alansa parasta tasoa.

LUTin vihreän kemian osaston johtaja Sillanpää on vuoden 2019 listauksessa ainoa suomalaistutkija, joka on listattu kahden eri tieteenalan listalla. Sillanpää ansaitsi sijoitukset sekä insinööri- että ympäristötieteiden (Engineering ja Environment and Ecology) listoilla. Kaikista maailman tutkijoista vain noin 400 sijoittuu useammalle kuin yhdelle listalle.

Kaikkiaan suomalaisista yliopistoista ja tutkimuslaitoksista viitatuimpien tutkijoiden listalle mahtui tänä vuonna 26 tutkijaa. Sillanpäälle sijoitus listalle oli jo kolmas peräkkäinen, sillä hän on sijoittunut insinööritieteiden listalle myös vuosina 2017 ja 2018.

Tieteelliset julkaisut arvioidaan niihin tehtyjen viittausten lukumäärän mukaan. Highly Cited Researchers -listalle yltäneillä tutkijoilla on ollut omalla tieteenalallaan eniten sellaisia julkaisuja, jotka kuuluvat viitatuimpaan yhteen prosenttiin saman julkaisuvuoden aikana ilmestyneistä artikkeleista.

Viittaukset on arvioitu Web of Science -tietokannassa viimeisen 10 vuoden ajalta julkaistuista tiedoista. Viittausmäärät kertovat yleisesti siitä, kuinka hyvin tutkijan julkaisut tunnetaan maailmalla ja antavat erinomaisesti osviittaa tutkimuksen vaikuttavuudesta.

Vuodesta 2010 alkaen LUT-yliopistolla työskennellyt Sillanpää on tutkinut vedenpuhdistusta ja puhtaan veden riittävyyttä koko uransa ajan. Tällä hetkellä hänen ryhmänsä tutkimus keskittyy erityisesti raaka-aineina hyödynnettävien ainesosien talteenottoon jätevirroista. Sillanpään ryhmässä tehdään myös muun muassa mikromuovien poistamiseen liittyvä tutkimusta.

Urallaan Sillanpäällä on yli 700 kansainvälisesti referoitua tieteellistä artikkelia, ja yhteensä yli 1000 julkaisua. Viittauksia hänen julkaisuihinsa on jo yli 28 000. Sillanpää on ohjannut 45 väitöskirjaa, ja toiminut arvioijana yli 240 akateemisessa lehdessä.

Mikkelissä sijaitseva Sillanpään johtama vihreän kemian osasto on kansainvälisesti vahvasti verkottunut, ja tehnyt yhteistyötä yli 150 johtavan tutkimuspartnerin kanssa ympäri maailmaa.