Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Renkaisiin tulossa jää– ja lumimerkinnät

EU:ssa on päästy sopuun renkaiden energia– ja ominaisuusmerkinnöistä, tiedottaa liikenne– ja viestintäministeriö. Renkaiden merkintöjen ja tuoteselosteen tarkoituksena on antaa kuluttajalle keskeistä tietoa renkaiden polttoainetaloudellisuudesta, märkäpidosta ja vierintämelusta. Merkintöihin lisätään myös jää- ja lumipitoa koskevat tiedot.

Sopu vahvistettiin EU:n pysyvien edustajien Coreper–komiteassa Brysselissä perjantaina. Merkintämääräykset viedään seuraavaksi EU:n energianeuvoston ja parlamentin hyväksyttäviksi.

Liikenne– ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) pitää merkintöjä askeleena oikeaan suuntaan.

– Suomelle on tärkeää, että vaatimuksiin sisältyy myös jää– ja lumipitomerkintä. Tällä tavoin kuluttaja saa tiedon siitä, sopiiko rengas pohjoismaisiin olosuhteisiin. Tässä on kysymys turvallisuudesta.

Renkaiden osuus ajoneuvojen polttoainekulutuksesta on 5 – 10 prosenttia, mikä johtuu ennen kaikkea renkaiden vierintävastuksesta. Vastusta pienentämällä pystytään vähentämään polttoaineen kulutusta ja siten myös päästöjä.

Velvollisuus merkitä renkaat koskee renkaiden valmistajia, maahantuojia ja jakelijoita.