Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinkään sairaalassa tuhkarokkotapaus – altistuneita arvioidaan olevan kymmeniä

Keski–ikäisellä suomalaismiehellä on todettu perjantaina Hyvinkään sairaalassa tuhkarokko. Mies on matkustanut ennen sairastumistaan ulkomailla, eikä hänen rokotustaustastaan tuhkarokkoa vastaan ole varmuutta.

HUS:n mukaan sairastunut on tällä hetkellä osastohoidossa ilmaeristyksessä, mutta hän on mahdollisesti altistanut perjantaina päivystyksessä asioineita. Tuhkarokolle altistuneita arvioidaan olevan useita kymmeniä. Altistuneet potilaat ja henkilökunta on saatu viikonlopun aikana kartoitettua. Tartunnanriski on altistuneilla erittäin vähäinen, tiedottaa HUS

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet.

Kanta–Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa todettiin keski–ikäisellä naisella tuhkarokko keskiviikkona. Tapauksesta uutisoi Aamuposti

Valtaosalla ennen vuotta 1965 syntyneitä on lapsena sairastetun taudin antama pysyvä immuniteetti. Suomi aloitti rokotukset tuhkarokkoa vastaan vuonna 1975. Vuonna 1982 siirryttiin MPR-rokotuksiin. Armeijassa MPR-rokotuksia annettiin vuosina 1986-2000. Kaksi MPR-rokoteannosta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.