Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autoalalla kallis riita käytetyn Nissanin moottorista – ostajalla maksettavaa jo lähes 95 000 euroa

Mies osti autoliikkeestä käytetyn Nissan NV 200-mallisen pakettiauton 21 900 eurolla. Kaupat tehtiin vuoden 2014 toukokuussa, jolloin autolla oli ajettu noin 24 000 kilometriä.

Pakettiauto oli ensirekisteröity 9.10.2012 yksityishenkilön nimiin, joka myi sen sittemmin autoliikkeeseen, josta mies sen osti.

Mies ehti ajaa autollaan siihen asti, kunnes mittariin tuli 50 000 kilometriä, jolloin auton jakohihna rikkoutui vaurioittaen moottorin. Korjaus maksoi 6 000 euroa, josta autoliike korvasi miehelle 2 000 euroa.

Mies reklamoi asiasta maahantuojalle Nissan Nordic Europe Oy:lle, koska jakohihnan vaihtoväliksi oli auton huolto-ohjelmassa määritelty joko 150 000 ajokilometriä tai kuusi vuotta. Autoa oli huollettu asianmukaisesti.

Miehen mukaan jakohihnassa oli valmistusvirhe. Mies toimitti viallisen moottorin maahantuojalle ja vaati korvausta. Maahantuoja ylenkatsoi miehen vaateet.

Mies vei asian käräjille. Hänen lisäkseen kantajina olivat Autoalan Keskusliitto ry, yksi autohuoltamo ja yksi autokauppa.

Maahantuoja kiisti valmistusvirheen ja painotti näyttötaakan jakohihnan valmistusvirheestä olevan auton ostaneella miehellä. Lisäksi maahantuoja ei katsonut olevansa miehen kanssa minkäänlaisessa sopimussuhteessa, joka olisi velvoittanut korvauksiin.

Käräjäoikeus hylkäsi miehen kanteen 20.6.2018 ja määräsi hänet korvaamaan Nissan Nordic Oy:lle oikeudenkäyntikuluja 49 053 34 euroa.

Käräjäoikeus perusteli tuomionsa sillä, että uuden auton jälleenmyyntiin luovuttaneen maahantuojan vastuu virheestä ei ulotu ensimmäistä käyttöönottoa koskevaa kauppaa laajemmalle. Maahantuojaei ollut enää vastuussa väitetystä virheestä.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen.

Hovioikeus päätti ratkaista niin kutsutulla välituomiolla ennakkotapaukseksi koetun kiistan siitä, oliko vastuu maahantuojalla vai ei. Aikaisemman myyntiportaan vastuun ulottumisesta ei ole julkaistuja tuomioistuinratkaisuja.

Hovioikeuden 26.11.2019 antaman tuomion mukaan aihetta käräjäoikeuden päätöksen muuttamiseen ei ole. Miehen tekemän valituksen tultua hylätyksi Nissan Nordic Europe Oy:n puuttuvan vastuuaseman vuoksi, asian käsittelyä hovioikeudessa ei ole tarpeen jatkaa.

Hovioikeus velvoitti miehen korvaamaan Nissan Nordic Europe Oy:n oikeudenkäyntikulut hovioikeudessa 17 050,75 eurolla.

Mies yritti saada vähennettyä korvauksen 8 510,62 euroon vedoten siihen, että hänellä oli perusteltu syy käydä asiasta oikeutta.

Hovioikeuden mukaan maahantuojan korvausvaatimukset olivatkohtuulliset.

Mies vetosi korvausalennusta pyytäessään siihen, että oli hovioikeudessa yksityishenkilönä. Tuomioistuin katsoi kuitenkin riidattomaksi sen, että hänen oikeudenkäyntikulunsa maksajaksi oli sitoutunut Autoalan Keskusliitto ry.

Yhteensä käytettynä ostettu Nissan on maksanut tähän mennessä noin 95 000 euroa.

Mies voi hakea tuomiosta valituslupaa korkeimmalta oikeudelta 27.1.2019 saakka.