Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Masentunut homo sapiens – Markus J. Rantalan mukaan masennuksen oireita ei välttämättä tarvitsisi hoitaa – ainakaan lääkkeillä

Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalalla on suuri tavoite: masennuksen hoidon ja koko psykiatrian kokonaisvaltainen uudistaminen.

Turun yliopistossa työskentelevän Rantalan mukaan nykyinen hoito perustuu aivan väärään lähtökohtaan.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että masennuslääkkeistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Meidän täytyisi puuttua masennuksen juurisyihin, Rantala toteaa.

Juuri julkaistussa Masennuksen biologia -kirjassaan Rantala lähestyy masennusta ja kaksisuuntaista mielialahäiriötä evoluutiopsykologian näkökulmasta.

– Psykologiassa ei ole aiemmin juuri otettu huomioon sitä, että ihmisen aivot ovat kehittyneet miljoonien vuosien aikana ja aivan toisenlaisessa ympäristössä kuin missä nykyisin elämme. Tarkoitukseni on muuttaa psykiatriaa ja masennuksen hoitoa perusteellisesti. Evoluutiopsykologia tarjoaa teoriapohjan tälle työlle.

Rantala korostaa, että mielialan laskeminen voi olla evoluution kannalta hyödyllinen tila. Jos syynä on yksinäisyys, se voi saada ihmisen hakeutumaan lajitovereiden seuraan.

Luonnonvalinta on siis yrittänyt muuttaa selviytymiselle ja lisääntymiselle epäedullista tilannetta käyttämällä hyödykseen yksinäisyyden tunnetta.

– Jos oireet auttavat ratkaisemaan masennuksen laukaisseen ongelman, oireiden hoitaminen ei välttämättä ole potilaan kannalta edullista, Rantala sanoo.

Masennus ja hetkellinen mielialan lasku kuuluvat normaaliin ihmiselämään. Ongelmaksi ne muodostuvat, kun tila kroonistuu.

Länsimainen elämäntyyli voi Rantalan mukaan johtaa krooniseen stressiin, matala-asteiseen tulehdukseen ja suolisto-ongelmiin. Näistä saattaa seurata kliiniseksi luokiteltava masennustila, jos elämässä tapahtuu vastoinkäymisiä. Kliininen masennus on psykiatrinen mielialahäiriö, joka ei liity ulkoisiin tekijöihin, kuten esimerkiksi sairauksiin.

Mikä sitten saa nykyihmisen masentumaan? Rantala nostaa kirjassaan esiin monia syitä, kuten liian vähäisen liikunnan, liiallisen syömisen ja siitä seuraavan ylipainon, liian hygienian, univajeen, vähentyneen yhteisöllisyyden, luontokokemuksen puutteen ja yksinäisyyden.

Perinteisissä metsästäjä-keräilijäyhteisöissä masennus on puolestaan erittäin harvinainen tila.

– Mielialaa laskevien tapahtumien todennäköisyys on metsästäjä-keräilijöillä huomattavasti suurempi kuin vaikkapa nyky-Suomessa. Yleisin esimerkki on lapsikuolleisuus: tutkimusten mukaan jopa puolet metsästäjä-keräilijäyhteisöjen lapsista kuolee ennen murrosikää, Rantala sanoo.

Kirjoittaja: Jaakko Kinnunen