Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marko Suomella on Twiterissä 16 000 seuraajaa – koska hän on kirjoista pitävä liikunta-addikti, joka taistelee jokaisena päivänä kuplautumista vastaan

LUKEMINEN:Sairastumiseni, sekä vaimoni aiemmin kokema sairaus, saivat ajattelemaan, että tilaisuuksia ei elämässä ole loputtomasti, muun muassa kahvakuulailua Helsinkiin tuomassa ollut Suomi sanoo.

Oven avaa tyylikkäästi kokomustaan pukeutunut pitkä mies. Ulkonäön perusteella vastassa voisi olla Huuhkajien kapteenin Tim Sparvin veli.

Henkilö antaa itsevarman ja kohteliaan ensivaikutelman. Vieras olettaa: siinäpä sosiaalisesti taitava mies, jolla on varmasti pitkä liuta ystäviä. Twitter-seuraajiakin tällä on yli 16 000, mikä on enemmän kuin alueen yhdelläkään kansanedustajalla.

Mikä mies on lukuaktivisti, Takakansi-podcastin pitäjä Marko Suomi?

Suomi heräsi kello 5.30 muun perheen jatkaessa nukkumista. Tarkistettuaan kännykän hän lähti lenkille kahden portugalinvesikoiran, Idan ja Nellan, kanssa.

Kotiin palatessa hän teki viisi minuuttia asahiliikkeitä ja hengitysharjoituksia. Vasta sitten hän söi aamupalan. Kaava toistuu seuraavana päivänä. It-alalla työskentelevä Suomi menee bussilla töihin Helsinkiin tai tekee etäpäivän Hyvinkäällä. Vapaapäivänä hän voi auttaa vaimoa tämän kahvila-yrityksessä paistamalla vohveleita tai järjestämällä tapahtumia.

Nyt hän juo mustaa kahvia posliinikupista, ja kertoo, että sosiaaliset tilanteet jännittävät häntä.

– Oli pelottavaa pitää opiskeluaikana muiden edessä esitelmä. Siitä tuli huono olo: vatsaa kouristi ja kurkkua kuristi.

Iso askel pelon voittamisessa oli, kun hän Helsingissä thainyrkkeilyä pidempään harrastaneena alkoi vetää treenejä.

– Tunsin sen jutun tosi hyvin, ja huomasin, että pystyn siihen. Se olikin kivaa.

Suomi sanoo olevansa klassinen paluumuuttaja.

Hän on ollut puolisonsa kanssa yhdessä 19-vuotiaasta saakka. Ensimmäisen lapsen syntymän aikoihin perhe asui Töölössä vuokralla ja Suomi työskenteli pienessä softa-firmassa, josta sai vakipaikan kesken opiskelujen.

– Helsinki ei tuntunut lapsen kanssa niin hyvältä. Mietimme, että minne voisi muuttaa, ja Hyvinkää oli ainut tuttu paikka lähialueella.

Marko Suomi syntyi Paavolassa 1976 perheen esikoisena. Suomen ollessa kaksivuotias he muuttivat Hakalanmäkeen. Äiti hoiti omia ja muiden lapsia, isä oli nostureihin perehtynyt teknikko.

Isä tutustutti pojan tietokoneisiin ja äiti, vaikka ei ollut lukutoukka, vei kirjastoon. Siitä Marko Suomi on kiitollinen, kuten myös naapuruston pojista, jotka antoivat hänelle lukemisen mallin.

– Pari isompaa poikaa, joita katsoin ylöspäin, suositteli minulle kirjoja.

13-vuotiaana hän ahmi Stephen Kingejä ja kahlasi Taru Sormusten Herrasta -trilogian.

– Hyvinkäällä oli Krögerin divari, jossa tuli käytyä. Oli tosi iso juttu, että divarinpitäjä kyseli, mitä olin lukenut ja suositteli kirjoja.

Tänä päivänä hän lukee kaikkea mitä käsiinsä saa.

Takakansi-podcastin nimen keksi Suomen puoliso, Niina Koskelin Aiemmin hän oli haastanut miehensä lukemaan sata kirjaa vuodessa Suomi 100 vuotta -juhlavuoden kunniaksi.

Kilpailuhenkisenä Suomi tarttui haasteeseen. Kaiken lukemansa hän listaa ei-kaupalliseen Goodreads-sovellukseen. Tänä vuonna Suomi on lukenut 94 kirjaa.

– Määrällisiä tavoitteita minulla ei enää ole, mutta yritän lukea joka päivä ainakin 15 minuuttia.

Hyvä aika lukea on bussissa työmatkalla. Kesken on nyt 16 kirjaa, osan hän vain selailee, kuten Hanna ja Jesse Maulan Design ja johtaminen, joka löytyy laukusta. Illalla hän lukee – mielentilasta riippuen – Nadeem Aslamin Kultaista legendaa tai kevään podcastin vieraan Magdalena Hain nuortenkirjaa Haiseva käsi Kirjailijan kanssa hän pohti muun muassa sitä, miksi aikuistenkin olisi hyvä laajentaa suppeita käsityksiään nuortenkirjoista.

Kirja on ainoa tapa päästä toisen ihmisen pään sisälle. Kun luet, voit itse kuvitella toisen elämän.

Juuri se, ajattelun avartaminen, on Marko Suomen mukaan syy, miksi hän lukee niin paljon.

Suomi kertoo suhtautuvansa asioihin ennakkoluuloisesti.

– Kirja on ainoa tapa päästä toisen ihmisen pään sisälle. Kun luet, voit itse kuvitella toisen elämän.

Kirjat ovat muuttaneet hänen käsityksiään. Niitä hänellä on myös itsestä. Hän on havainnoinut muun muassa ”miessuorittamista”. Häntä kiinnostaa, voisiko perinteisen miesroolin mukaan elämisestä kokonaan luopua.

– Osallistumiseni thai-nyrkkeily-kisoihin nähtiin äärimaskuliinisena tekemisenä, mutta itse en ole kokenut olevani kova. Päinvastoin, kilpaileminen tekee herkemmäksi. Tilannehan on pelottava ja on pakko pohtia esimerkiksi sitä, että mitä jos loukkaantuu.

Suomi on lukenut kasapäin esimerkiksi chick lit -kirjallisuutta, joka käsittelee 20–30-vuotiaiden naisten elämää ja ongelmia, yleensä suurissa kaupungeissa. Sellaisten kuin Bridget Jones. Hänen lukemisprojektinsa ovat herättäneet muidenkin kiinnostuksen.

– Yle haastatteli minua radioon chick litistä yhdessä Baba Lybeckin kanssa, hän sanoo hilpeästi.

Hyvä paikka laajentaa omaa tietämystä on myös Twitter. Suomi sanoo, että hänellä on taipumus jämähtää asioihin. Kuplautumista vastaan hän yrittää taistella.

Twitter on Suomelle sosiaalisen median palveluista mieluisin. Sen kautta hän on saanut podcasteihinsa nimekkeitä kirjailijavieraita, kuten toimittaja-kirjailija Anna Perhon äskettäin.

Myös introvertti tyyppi voi nauttia Twitter-keskusteluista. Kirjoittaminen ei väsytä Marko Suomea samalla tavalla kuin puhuminen kasvokkain – vaikkakin hän on oppinut aikuisena nauttimaan sosiaalisista tilanteista.

– Oikeasti tykkään olla äänessä, hän virnistää.

Podcastillaan hän haluaa levittää lukemisen ilosanomaa. Hän uskoo, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset ymmärtäisivät paremmin toisiaan.

Oman pään kehittämisessä kirjat ovat olleet apuna, ja myös eläimet.

– En ikinä ajatellut, että olisin joku ”koiraihminen”, kunnes meille tuli koiria. Ne ovat täysin vilpittömiä ja aina tässä hetkessä.

Stressaantuneena Suomen on vaikea keskittyä lukemiseen. Nella ja Ida tietävät, mitä silloin voi tehdä.

– Ne tulevat kertomaan, että nyt on hyvä aika leikkiä.

Sairastumiseni, sekä vaimoni aiemmin kokema sairaus, saivat ajattelemaan, että tilaisuuksia ei elämässä ole loputtomasti.

Liikunnan riemun Marko Suomi löysi kirjoja myöhemmin. Lapsena hän ei ollut urheilullinen, mutta aloitti teini-iässä kuntosaliharjoittelun.

Helsingissä hän alkoi harrastaa thainyrkkeilyä, ja hankkiutui mukaan seuratoimintaan myös vuonna 2002 Hyvinkäälle muutettuaan.

Vuonna 2005 hän näki kahvakuula-mainoksen internetissä ja kiinnostui lajista.Venäjällä keksitty laji kiehtoi niin kovasti, että hän ahmi netistä tietoa ja kävi seuraavana vuonna jopa MM-kisoissa Latviassa Suomen edustajana.

– Olin tosi huono, mutta kaikki suhtautuivat minuun ystävällisesti. Kysyttiin, että kuka on valmentajani ja kerroin, että Youtube.

Suomi ystävineen alkoi puuhata kotimaahan kahvakuulan seuratoimintaa, ja Hämeenlinnassa pidettiin lajin ensimmäiset SM-kisat vuonna 2009.

Seitsemän vuotta sitten lupaava ura katkesi. Suomi oli palaamassa SM-kisoista Pohjanmaalta, kun tunsi olonsa huonoksi. Oksentelun ja huimauksen hän pisti migreenin syyksi eikä kiiruhtanut lääkäriin. Lopulta oli mentävä, ja kun lääkäri kuuli muistiongelmista, hän otatti magneettikuvat.

– Kyseessä oli kaulavaltimon dissekoituma.

Se on pahimmillaan hengenvaarallinen tila, jossa äkillisesti revennyt suonen sisäkalvo päästää veren suonen seinämän kerrosten väliin.

– Lääkäri sanoi, että sen voi aiheuttaa voimainponnistus, mutta se voi tapahtua myös hampaita harjatessa.

Suomi söi verenohennuslääkkeitä ja parani. Nyt hän on palannut taas kahvakuulaharjoittelun pariin ja aikoo osallistua SM-kisoihin.

– Sairastumiseni, sekä vaimoni aiemmin kokema sairaus, saivat ajattelemaan, että tilaisuuksia ei elämässä ole loputtomasti.

Haastattelu on julkaistu alunperin sanomalehti Aamupostissa.