Pekka Räty eläköityi teatterista, mutta esiintyminen kiinnostaa vielä

Ilta Pekan seurassa -esitys oli nähtävillä Teatteri Imatrassa keväällä 2019. Mari-Anna Rossi

Laura Mykkänen

Juhlittaessa näyttelijä-poliitikko Pekka Rädyn eläköitymistä Imatran kaupunginteatterilta hänet laitettiin hiihtämään vanhat puusukset jalassa Imatran keskustassa.

– Elämän läpi kestävä liikunta kuuluu perusasioihin, kuten terveellinen ruokailu ja muut hyvät elämäntavat.

Juoksukilometrejä on kertynyt kymmeniä tuhansia, maratoneja 33 ja puolikkaita lähes 40.

Räty kertoo, että liikunta on paitsi pitänyt hänet hyväntuulisena myös vauhdittanut elämän suurissa päätöksissä.

Ensimmäinen eläkevuosi on täysin lomaa. Niin on Rädyn mukaan sovittu vaimon ja työterveyslääkärin kanssa.

– Lähes 50 vuoden hektisestä minuuttiaikataulusta sopeutuminen siihen, että ei tarvitse lähteä työhön, vaatii oman prosessinsa. En osaa sanoa, miten onnistun.

Tekemistä häneltä ei kuitenkaan tule puuttumaan. Aikaa vievät ulkoilun lisäksi musiikkiharrastus ja lastenlapset. Myös lapsuudenmaisemat Pohjois-Karjalassa vaativat metsänharvennusta ja rakennukset kunnostusta.

Räty jatkaa työtä Imatran kaupunginvaltuustossa ja kirkkovaltuustossa ainakin seuraaviin vaaleihin asti ja arvioi sitten, joko riittää.

Poliitikkona hän on ehtinyt toimia yli 20 vuotta: useammassa eri kaupunginvaltuustossa ja vuodet 1991–1995 Eduskunnassa.

– Olen erittäin innostunut hallituksen nuoresta kaartista, joka otti hommat käsiinsä. Odotan, että he ymmärtäisivät myös meitä eläkeläisiä.

Uraansa taaksepäin katsoessaan Räty toteaa, että on saanut tehdä valtavan hienoja, isoja rooleja kaupunginteattereissa niin Lahdessa, Seinäjoella kuin Imatralla sekä elokuvissa.

– Vuosina 1973–77 Tampereelta saadut opit ovat kantaneet koko uran ohjaajasta riippumatta.

Eläkepäivillä hän haluaa olla katsomossa, mutta esiintyä vielä itsekin. Varsinkin elokuvatyö kiinnostaa häntä, sillä suuria rooleja on mennyt sivu suun teatterikiinnitysten vuoksi.

Hän pitää näyttelemistä pelkän työn sijaan ennen kaikkea elämäntapana, mutta muistuttaa, että ammatti voi olla armottoman rankka.

– Huumeet ja alkoholi vievät monta kertaa mennessään. Meidänkin kurssilta yksi meni oman käden kautta tuonpuoleiseen, mikä kuvastaa hyvin, miten rankka ala on.

Hän toteaa, että näyttelijän uralla pienelläkin tuella on ollut suuri merkitys ja haluaakin kiittää ystäviään ja tukijoitaan.

– Haluan kiittää Imatraa myös uudesta teatteritalosta. Se on sopivan kokoinen ja akustiikaltaan hyvä.

Pekka Räty

Syntynyt 9.12.1954 Enossa.

Näytellyt Lahden, Seinäjoen ja Imatran kaupunginteattereissa.

Tuli tunnetuksi Veikko Kerttulan Simpauttaja -elokuvasta vuonna 1975, jossa hän esitti Imppaa.

Kansanedustajana 1991-1995.

Keväällä Teatteri Imatran ensi-illassa nähtiin Ilta Pekan seurassa, joka oli läpileikkaus näyttelijän 64-vuotisesta elämästä. Näytelmässä nähtiin myös välähdyksiä hänen ikimuistoisimmista teatterirooleistaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut