Seitsemän tuntia sutta kohti – kuvataiteilija rakentaa risuveistoksia ja hirvirobottia

Karoliina Ahvenaisen asuintalon kellarissa Kaukaalla on susia vastassa. Kovin ei tarvitse silti hätääntyä, sillä eläimet ovat risuista. Veistostyöt odottelevat säyseinä Imatran Taidemuseon näyttelyä, joka koittaa tämän viikon perjantaina.

Ahvenaisen kuvataideopintojen opinnäytetyön aiheeksi seitsemän suden risulauma päätyi eläinten kiehtovuuden takia. Ahve- nainen käsittelee opinnäytetyössään suden arvoa taiteen näkökulmasta.

– Käyn läpi, miten susi on nähty taiteessa ja miksi ihmiset ovat vihanneet sitä niin paljon. Ja miksi susi on aina paha tarinoissa. Nykyisin taiteilijat arvostavat kovasti sutta, koska se on niin mystinen ja hieno eläin.

Ahvenainen keräsi valmiiksi kaadetut risut miehensä takapihalta. Hän on kerännyt risuja nyt yhteensä neljätoista säkillistä ja lisää täytyy vielä hakea viimeistelyä varten. Eläinten runkoon on käytetty myös hieman kanaverkkoa.

Ahvenaisen mukaan projekti on sujunut hyvin, vaikka yhden suden kokoaminen kestää jopa seitsemän tuntia.

– Tähän on mennyt todella paljon aikaa, joten se on ollut uuvuttavin osuus.

LAB-ammattikorkeakoulussa opiskeleva Ahvenainen on tehnyt risutöitä aiemminkin.

Lisäksi hän tykkää piirtää, maalata ja tehdä pieniä koruja. Myös digitaalinen taide ja grafiikka ovat Ahvenaisen vahvuuksia.

– Haluaisin tehdä kaikkea, hän sanoo.

Ennätysajassa tänä vuonna valmistuva Ahvenainen puristi tyypillisesti neljä vuotta kestävät opinnot kolmeen vuoteen. Tulevaisuudensuunnitelmatkin ovat jo selvillä.

– Tämän koulun jälkeen aion mennä armeijaan. Tiedän, että kuvataide ei tule minua täysin elättämään, niin olisi sitten joku toinen sivuammatti. Aion armeijassa erikoistua koiranohjaukseen ja haluaisin tulevaisuudessa päästä kouluttamaan sivutyössäni koiria. Kuvataiteen opettajaksi aion myös kouluttautua.

Ahvenaisella on myös toinen eläinaiheinen työ valmisteilla. Hän rakentaa yliopiston puolella hirvirobottia, joka muovautuu johdoista ja kanaverkosta. Hirven pää tulee liikkumaan. Yliopiston protopajalla robotin runkoa työstää kolmen hengen työryhmä.

Projektiin on antanut neuvoja myös Myytinmurtajat-sarjasta tuttu Jamie Hyneman Hyneman on Lappeenrannan teknillisen yliopiston kunniatohtori.

– Pääsin juttelemaan hänelle virtuaalisesti. Hän heitti projektiin ehdotuksia, että miten pää kannattaa rakentaa, kun hän on erikoistehosteiden asiantuntija, Ahvenainen kertoo.

Robotin pitäisi valmistua ennen kesäkuuta.

Kellarin askartelutilaan kerätty risulauma kaipaa Ahvenaisen mukaan vielä hieman viimeistelyä. Elleivät näyttelyn sudet mene kaupaksi, ne päätyvät luultavasti Ahvenaisen vanhemmille.

– Oli ajatus, että polttaisikin ne ryhmänä, mutta mietin, onko se kauhea uhraus. Hirveä työmaa ollut. Saisi ehkä videon tehtyä siitä sitten.

LAB-ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 21.2. kello 16.30–18.00 Imatran Taidemuseolla. Sudet ovat nähtävillä 6.3. asti.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut