Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide, näkökulma vai totuus

Keisari Marcus Aurelius on sanonut: ”Kaikki minkä kuulemme on mielipide, ei fakta. Kaikki minkä näemme on näkökulma, ei totuus.”

Toinen antiikin Rooman valtiomies ja kirjailija Cato päätti aina puheensa: ”Olen muuten sitä mieltä, että Karthago on hävitettävä.”

Ei toki tarvitsisi mennä antiikin aikaan asti. Tänäänkin vaalitaistelun tuoksinassa heiteltyjä mielipiteitä ja näkökulmia saatetaan erehtyä luulemaan faktoiksi.

Vain omaa aatetta ainoana oikeana toitotettua pidetään muka totuutena. Pahimmillaan ne muut haluttaisiin häväistä tai hävittää.

Oman oivallisen mielipiteen julistamisen jälkeen monikaan ei muista, että se on vain näkökulma. Asiat toisella tavalla näkeviä vedetään sanan säilällä päin näköä sen sijaan, että asetuttaisiin heidän rinnalleen katsomaan samaan suuntaan ja yhdessä löytämään paras mahdollinen ratkaisu.

Hutkinta jatkunee vaalien jälkeenkin, kun etsitään syyllisiä omaan tappioon. Peili, johon pitäisi katsoa, on kai hävinnyt jonnekin.

Sekä sotien että vaalitaistelujen ensimmäinen uhri on totuus. Kristinuskonkin tärkeimpiä teemoja on totuuden tajuaminen ja omaksuminen. Sen torjuminen tuottaa kuolemaa ja syyttömiä ristiinnaulittuja. Kuuluisin heistä on Jeesus, joka puolustaa itseään Pontius Pilatuksen edessä: ”Sitä varten minä olen syntynyt ja sitä varten maailmaan tullut, että minä todistaisin totuuden puolesta. Jokainen, joka on totuudesta, kuulee minun ääneni.” (Joh. 18:37)

Pilatus pohtii: ”Mikä on totuus?” Hän ei kuitenkaan kuuntele vastausta Jeesukselta, vaan kysyy kansalta. Se huutaa: ”Ristiinnaulitse!” Jumalaton maailma on yhä yhtä ja samaa mieltä…

Kristityille totuus on enemmän kuin mielipide. Se ei ole vain näkökulma, mutta juuri tietystä kulmasta katsellessa kaikki kirkastuu: Katso Ristiinnaulittua. Näe. Usko mitä näet.

Johannes Kastaja huudahti osoittaen Jeesusta: ”Katso, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!”

Se on siinä! Totuus. Hän.

Kirjoittaja on imatralainen teologi.