Yksikätisiä ja täyspäisiä

toimitus

Presidentti Harry S. Truman tuskastui neuvonantajilleen: ”Eikö kukaan voisi tuoda minulle yksikätistä ekonomistia!” Kansantaloustieteilijät näet esittelivät hänelle asiat englanniksi: ”On the one hand – but on the other hand”, yhtäältä – toisaalta.

Sanat ”käsi” ( engl. hand ) ja ”käsitys” kuvaavat myös suomen kielessä sitä, että asioilla on näkökulmasta riippuen kaksi puolta kuten ihmisillä kaksi kättä.

”Yksikätisiä”, ehdottomia käsityksiä on vaikeaa esittää. Ainakin talous-, sosiaali- tai ilmastopolitiikassa hetken helpotusta tuovat päätökset voivat pitkässä juoksussa olla turmiollisia, jos ne perustuvat ns. asiantuntijoiden käsityksiin, joita olisi tullut monipuolisemmin arvioida.

Teologina olen pohtinut Jumalaan, Jeesukseen, uskoon, sielun pelastukseen tai elämäntapaan liittyviä kysymyksiä. Onko olemassa yhtä, ehdotonta, aikojen vaihtelussa muuttumatonta ja ikuista totuutta, josta tulisi ehdottomasti pitää kiinni?

”Pääasia, että pääasia pysyy pääasiana!” Tämän opin jo 1960-luvulla herätyskristillisessä seurakunnassani Punkaharjulla.

Pää ja kädet liittyvät elimellisesti toisiinsa. Toimiva yhteys niiden välillä ei ole vaihtoehto vaan elinehto. Silloin kädet käyvät kuten pää käskee.

Kristinuskon päähenkilö on Jeesus Kristus. Raamatun kuvakielessä hän on yhteisön, seurakuntaruumiin pää. Kirkon täyspäiset päätökset tulee tehdä häneltä viisautta rukoillen. Muuten on vaara päätyä päättömyyksiin.

Kristus on myös ”Herran käsivarsi”, pääministeri, joka panee täytäntöön Kuninkaan käskyt. Tärkein niistä, se pääasia, on ihmisten palauttaminen Jumalan yhteyteen. Pelastus.

Apostolinen usko käsittää ja julistaa Jeesuksen yhä ainoana Pelastajana, ”yksikätisenä”, ei yhtäältä – toisaalta totuutena, vaikka se ei ehkä tasa-arvoiselta ja täyspäiseltä tunnukaan:

”Ei kukaan muu voi pelastaa kuin hän. Mitään muuta nimeä, joka meidät pelastaisi, ei ole ihmisille annettu koko taivaan kannen alla.” (Apt. 4:12)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu