Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antoiko Leijonat ratkaisevan vihjeen maanantain USA-ottelun aloittavasta maalivahdista? "Nämä ovat salaisuuksia, ei voi paljastaa"

Välipäivä teki Jussi Olkinuoran mukaan terää: "Olen yrittänyt saada ajatuksia pois jäähallilta."

Suomen maajoukkue vietti jääkiekon MM-kisoissa sunnuntaina välipäivää kahden peräkkäisen otteluillan jälkeen. Täyttä vapaapäivää se ei kaikille Leijonille tiennyt, vaan kymmenkunta pelaajaa ja pari valmennusjohdon edustajaa tuotiin mediatilaisuuteen tiedotusvälineiden haastateltaviksi.

Maalivahdeista paikalla oli Jussi Olkinuora. Jääkiekkojoukkueiden yleisiin tapoihin ja historiaan nojaten voisi päätellä, että Olkinuoraa tuskin olisi määrätty median eteen välipäivänä, jos hän olisi pelivuorossa maanantaina.

Eli Harri Säteri aloittaa maalilla Yhdysvaltoja vastaan, vai mitä?

– Nämä ovat näitä salaisuuksia. Ei voi paljastaa, Olkinuora vastasi hymyillen.

Välipäivä teki Olkinuoran mukaan terää.

– Olen yrittänyt saada ajatuksia pois jäähallilta. Tässä tulee muuten niin paljon jääkiekkoa. Hotellin ulkopuolelle, kaupungille käymään. On ollut ulkoilmassa oloa ja ystävien näkemistä, sellaista pientä kevyttä.

Olkinuora aloitti turnauksen vakuuttavasti pelaamalla nollapelin perjantain kisa-avauksessa Norjaa vastaan. Peli päättyi 5–0. Säteri joutui kovempaan testiin lauantaina, kun vastassa oli Latvia. Leijonat voitti tiukan pelin 2–1.

Voi tuntua erikoiselta, että nollapelin jälkeen joutuu tyytymään kakkosmiehen rooliin, mutta vierasta tämä ei maajoukkuemolareille ole.

– Tätä on kysytty ennenkin, mutta en ole asiaa sen enempää miettinyt. Totta kai kaikki haluavat pelata kaikki pelit. Ymmärrän kuitenkin ratkaisua täysin. Ei se kauheasti vaikuta mihinkään, Olkinuora kuittasi.

Olkinuora tuntee ilmiön ennestään. Kevään 2019 MM-kisoissa hän pelasi vain yhden ottelun ja sai itselleen tahrattoman turnaussaldon torjuttuaan helpohkon nollapelin Leijonien murskatessa alkusarjassa Britannian.

Suoranainen tilastokummajainen on nykyinen NHL-eliittivahti Juuse Saros. Hän on pelannut urallaan kolme MM-kisaottelua eikä ole päästänyt niissä maaliakaan. Saros on nuorena varavahtina päässyt pelaamaan helpompia otteluita ja hoitanut ne moitteettomasti.

Peluutusratkaisujen salat ovat vain valmennusjohdon tiedossa. Runkosuunnitelmat on laadittuna, ja niitä ruuvataan tarvittaessa peliesitysten mukaan.

– Päivää ennen (ottelua) meille kerrotaan, kuka pelaa, Olkinuora selvitti.

Pekingin olympialaisten alla moni ennakoi Olkinuoran aloittavan Leijonien ykkösvahtina. Olkinuora sai kuitenkin koronatartunnan epäonnisella ajoituksella ja joutui olemaan eristyksissä kun turnaus käynnistyi. Ykköstorjujan paikan otti Säteri, ja loppu on historiaa.

Olkinuora ei itsekään tiedä, oliko hänelle suunniteltu aloittavan molarin roolia.

– Minulle sitä ei kukaan ole sanonut. Se on vain spekulaatiota.

Olympiafinaalin päätyttyä Leijonien voittoon Olkinuora nousi juhlahumun uutiskuvissa yhdeksi isoista hahmoista, vaikkei hän ottelussa pelannutkaan. Hän ja joukkueen kolmas maalivahti Frans Tuohimaa tekivät niin kutsutun Jukka Tammi -imitaation eli juhlivat pukukopissa pelkkiin maalivahdin alasuojiin pukeutuneena.

– Siitä tuli lähinnä positiivista palautetta. Mehän teimme saman myös 2019 MM-finaalin jälkeen Vehviläisen Veinin kanssa, Olkinuora huomautti.

– Ehkä se on jonkinnäköinen perinne, jos jotain voitetaan.

Jatkuuko perinne vai onko uusia juhlintatapoja luvassa, jos Leijonat voittaa MM-kotikisoissa kultaa?

– Pitää voittaa ensin. Sitten nähdään, Olkinuora sanoi hymyillen.