Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikael Granlundin jo pitkään tuntenut Leijona-sentteri tietää tarkkaan, millaisen vahvistuksen Suomi sai kaukaloon ja pukukoppiin: "Kun hän aukaisee suun, muut kuuntelevat"

Sukunimi Granlund on totuttu näkemään Sakari Mannisen ja Teemu Hartikaisen kanssa samassa ketjussa. Nyt on isoveljen vuoro näyttää, miten yhteispeli tutkaparin kanssa toimii.

Suomen aloitus jääkiekon MM-kotikisoissa meni niin komeasti putkeen, että jälkiviisastelulle ei jäänyt paljon sijaa. Norja kaatui perjantaina vakuuttavasti 5–0 ja jätti ilmaan lähinnä kysymyksen siitä, miten välttää liiallinen tyytyväisyys.

– Siellä on tiettyjä asioita, joita voidaan parantaa. Palaverissa käydään niitä kohta läpi, Leijonien ykkössentteri Sakari Manninen kuittasi lauantain aamujäiden jälkeen.

Tasakentällisin maalinteossa onnistui kolme neljästä Leijona-hyökkäysketjusta. Hiukan yllättäen Mannisen johtama ykkösnyrkki oli ainoa, jolle ei tehoja tullut. Ketjunsa peliin Manninen oli silti tyytyväinen, kuten koko joukkueen.

– Tosi hyvä peli. Aika laajalla rintamalla tuli onnistumisia.

Lauantaiksi ykkösketju meni odotetusti osittain uusiksi. Jere Innalan tilalle Mannisen ja Teemu Hartikaisen rinnalle nousi tuttu sukunimi: Granlund.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut Markus Granlund, joka on pelannut Mannisen ja Hartikaisen ketjukaverina kaksi kautta KHL:n Ufassa ja Leijonissa Pekingin olympiajäillä, vaan veljesparin vanhempi jäsen. Mikael Granlund vapautui tällä viikolla NHL-pudotuspeleistä Leijonien käytettäväksi, saapui Tampereelle perjantaina ja ehti pelivalmiiksi lauantai-illan Latvia-otteluun.

Sisäänajo on nopea, mutta Mikael Granlundilla on perusteelliset tiedot siitä, millaisen kaksikon rinnalle hän asettuu – sen verran tarkkaan hän on oman veljensä uraa seurannut ja pitänyt yhteyttä.

– Odotan innolla. Jätkät ovat pelanneet tosi hienosti. Olen nähnyt paljon heidän pelejään, ja he pelaavat todella hyvin yhteen, Granlund sanoi lauantain aamujäiden jälkeen.

Myös Manninen uskoi tietävänsä, mitä Granlund tuo ketjun peliin.

– Huippupelimies. Pelataan vaistoilla kuten tähänkin asti, yritetään päästä pelaamaan lapa auki, sillä hän on hyvä kamppailemaan ja syöttämään. Yhteispelillä hyvä tulee.

Mannisen ja Mikael Granlundin yhteinen historia alkaa kaukaa. Kummatkin ovat ikäluokkaa 1992, kotoisin Oulun seudulta ja Kärppien juniorimyllyn läpi käyneitä. Junioreissa he tosin eivät pelanneet samoissa joukkueissa. Siinä missä Granlund oli jo teini-ikäisenä kansallisesti kohuttu tähtilupaus, Mannisen tie huipulle on käynyt huomattavasti hitaammin.

– Olen tuntenut molemmat veljekset jo ennen kuin Markuksen kanssa päädyimme pelaamaan yhdessä Ufassa, Manninen kertoi.

Tiet ikätoverin kanssa ristesivät uudestaan keväällä 2018 Tanskassa. Manninen pääsi tuolloin pelaamaan ensimmäisissä MM-kisoissaan, ja samassa joukkueessa oli mukana myös Mikael Granlund, jolle kyseinen MM-turnaus oli jo uran viides. Granlund kuului 27-vuotiaana Leijonien vanhempiin valtiomiehiin ja toimi joukkueen kapteenina.

Mikael Granlund ei ole median edessä värikkäin lausuntotykki, eikä hän ole sitä Mannisen mukaan pukukopissakaan.

– Hän on sellainen kuin kapteeni on: rauhallinen, kokemusta on paljon, pelannut kovia pelejä. Kopissa hän osaa rauhoittaa tilanteen. Kun hän aukaisee suun, kaikki kuuntelevat. Hän näyttää aina esimerkkiä etunenässä.

Nyt kotikisoissa Granlund, 30, sai pelipaitansa rintamukseen varakapteenin A-kirjaimen. Kapteenina toimii Valtteri Filppula.

NHL:ssä pudotuspelien avauskierros on edennyt tavalla, joka on tehnyt Leijonien MM-ryhmän rakentamisesta kiharaista. Mikael Granlundin Nashville putosi suoraan neljässä ottelussa, mutta kaikki muut suomalaisittain mielenkiintoiset joukkueet tahkoavat pitkät sarjat.

Leijonissa on avoinna vielä kolme pelipaikkaa. Se mahdollisti pelaamisen 19 kenttäpelaajalla perjantaina. Ruotsi valitsi toisenlaisen linjan, rohkeamman linjan ja pelasi lauantain MM-avausottelunsa vain kolmella kentällisellä. Tre Kronorissa on jätetty enemmän tontteja auki mahdollisille vahvistuksille NHL:stä ja Ruotsin liigan hiljattain päättyneistä finaaleista.

Lauantaina varmistui, että kisakaupunki Tampereen suurin tähti Aleksander Barkov ei tule Leijonien vahvistukseksi kotikisoihin. Barkov johti Floridan toiselle pudotuspelikierrokselle. Sen sijaan useiden muiden huippunimien kuten Carolinan Sebastian Ahon ja Miro Heiskasen johtaman Dallasin suomalaislegioonan tilanteet olivat vielä lauantaina auki.

Sakari Manninen ei ole NHL:n tuloksilla päätään vaivannut, vaikka tiedossa on ollut, että Barkovin tai Ahon tulo tietäisi hänelle ykkössentterin paikan menettämistä.

– En ole katsonut yhtään. Olen keskittynyt omaan hommaani.

Seuraatko ollenkaan, mitä NHL:ssä tapahtuu?

– Aika vähän. Toivottavasti suomalaiset pääsevät jatkamaan pelejään, sehän on iso kunnia pelata Stanley Cupista. Toivon mukaan saadaan joku suomalainen Stanley Cup -voittaja.