Matti Nykänen spekuloi suomalaishyppääjien ponnettomuutta – "Ovatko meidän mäkemme niin paljon helpompia?"

MM-KISAT Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan mukaan Lahden MM-kisoissa on jo nyt selvillä kolme voittajaa.

Matti Nykänen (vas.) ja Mika Kulmala vaihtoivat lauantaina kuulumiset Lahden MM-kisoissa. Aino Salonen

Aino Salonen

Mäkihyppääjälegenda Matti Nykänen kertoi viikonloppuna nauttineensa Lahden MM-kisatunnelmasta yhdessä perheensä kanssa. Lukuisia MM- ja olympiakultamitaleja voittanutta urheilijaa pysäytellään edelleen toistuvasti julkisilla paikoilla.

–Edes kymmentä senttiä ei pääse tungoksessa eteenpäin, Nykänen naurahti.

Miesten normaalimäkeä seuraamaan saapunut Nykänen kertoi olevansa realistinen puhuttaessa suomalaishyppääjiin kohdistuvista mitaliodotuksista.

–Hyppääjien harjoitukset ovat olleet hyviä, mutta karsinnat heikkoja ja kilpailut vielä heikompia, Nykänen analysoi.

–Mutta kyllä suomalaiset hypätä osaavat. On vain hirveän vaikea käsittää, miksi he jäävät harjoituksissa muista vain 10 metrin päähän, mutta kilpailussa eroa on jo 40 metriä.

–Ei se voi olla valmentajista eikä hyppääjistäkään kiinni.

Varusteiden lisäksi Nykänen epäilee suomalaishyppääjien heikon menestyksen syyksi Suomen harjoitusolosuhteita.

–Ovatko meidän mäkemme sitten niin paljon helpompia Keski-Euroopan mäkiin verrattuna? hän ihmetteli.

Nykäsen mukaan mäkihyppääjien pitäisi treenata ennen kaikkea niissä olosuhteissa, joissa maailman kärkikin harjoittelee.

–Hyppyjä vain ja paljon. Kuolet ihmisenä, jos et syö. Kuolet urheilijana, jos et harjoittele, Nykänen lohkaisi.

Nykänen kävi tapaamassa Lahdessa Hiihtoliiton toiminnanjohtajaa Mika Kulmalaa, joka oli viikonlopun jäljiltä tyytyväinen.

Lahden MM-kisojen suosituin kisapäivä, lauantai 25. helmikuuta oli ollut loppuunmyyty jo parisen viikkoa. Paikan päälle kilpailuja pääsi seuraamaan noin 40000 silmäparia.

–Yhtään lippua emme saa enää myydä portilta, kertoi Kulmala.

Hänen mukaansa useita paikallisia hiihdon ystäviä oli jäänyt lauantaina porttien ulkopuolelle, kun eivät olleet tienneet loppuunmyydystä kisapäivästä.

–Etenkin monet lahtelaiset ovat tottuneet siihen, että kyllä niitä lippuja aina jostain saa.

Kulmala ei osaa sanoa tarkkaa syytä, miksi juuri eilinen oli kilpailujen suosituin päivä, vaikka moni toki odottikin Matti Heikkiseltä parempaa kuin 18. sijaa miesten yhdistelmäkilpailusta. Krista Pärnäkosken aamupäivällä saavuttama MM-hopea oli kuitenkin mukava piristysruiske niille, jotka olivat ostaneet pääsylipun nimenomaan seuratakseen suomalaisten kisamenestystä.

Kulmalan mukaan pääosa katsojista saapuu kisoihin juuri urheilun takia. Arviolta kolmasosa lipun ostaneista tulee kuitenkin hänen mukaansa Lahteen nauttimaan itse tapahtumasta.

–Heille tarjolla pitää olla muutakin kuin makkaraa.

–Alkuviikon lumisade toi viimeisen silauksen suomalaisesta talvimaisemasta. Kun aurinko paistaa ja pakkasta on viisi astetta, voisiko enää paremmin olla, Kulmala myhäilee.

Alkuviikoksi Ilmatieteen laitos on povannut jälleen plussaa.

–Etenkin tiistaina ja keskiviikkona tulee olemaan haasteelliset voitelukelit.

On mukavaa, että tuloslistalla komeilee muitakin kuin Norja, Norja ja Norja."

Miesten maastohiihdon 50 kilometrin kilpailu päättää Lahden MM-kisat 5. maaliskuuta. Siihen saakka lippuja on vielä hyvin saatavilla, sillä muita kisapäiviä ei ole vielä lauantain tavoin ehditty myydä loppuun.

–Veikkaan, että vielä muutama päivä tulee olemaan loppuunmyyty. Esimerkiksi ensi viikon torstaille ja perjantaille on VIP-lippuja enää hyvin vähän saatavilla.

Lahden MM-kisaorganisaatio tavoittelee 250000 myydyn lipun rajaa. Ennakkoon myytyjen lippujen määrässä mitattuna tavoitetta ei ole vielä saavutettu, mutta Kulmala uskoo reilun 200000 lipunkin tyydyttävän kisajärjestäjän tavoitteet.

–Kisat menestyvät nyt jo hyvin. Tapahtuman suurimpia voittajia ovat Lahden kaupunki, Lahden Hiihtoseura ja Päijät-Hämeen talousalue, joille kisat ovat lottovoitto.

Suomalaisten hiihtolajien tulevaisuuden kannalta myös suomalaisurheilijoiden menestys kotikilpailuissa on Kulmalan mukaan erityisen tärkeää. Varsinaista mitalitavoitetta ei Hiihtoliitto ole näihin kisoihin urheilijoilleen asettanut, mutta lähtökohtana on asettaa päivittäin lähtöviivalle sellaisia urheilijoita, joilla on realistiset mahdollisuudet mitaliin.

–Käytännössä se tarkoittaa noin viittä mitalia maastohiihdosta ja yhtä mitalia yhdistetystä, Kulmala laskeskelee.

Mäkihypyssä hän ei asettele menestystavoitteita kovin korkealle: kymmenen parhaan joukkoon selviytymistä hän pitäisi jo erittäin hyvänä saavutuksena.

–Voittaminen ei ole helppoa, Kulmala pohtii.

Kilpailuissa on hänen mukaansa mukana 10–12 maata, joilla on mahdollisuus yltää mitaleille. Etukäteen hän povaa menestystä etenkin norjalaisille ja saksalaisille. Lisäksi mitaleja kahmivat todennäköisimmin Kulmalan mukaan Ruotsi, Slovenia, Yhdysvallat, Puola ja Venäjä. Jopa Italia on jo ottanut yhden MM-kultamitalin, kun Federico Pellegrino pääsi torstai-iltana juhlimaan sprintin maailmanmestaruutta.

–On mukavaa, että tuloslistalla komeilee muitakin kuin Norja, Norja ja Norja.

Vuoden 2001 Lahden MM-hiihtojen surullisenkuuluisat tapahtumat kummittelevat Kulmalan mukaan edelleen suomalaisten mielissä. Yksi tämän vuoden kotikisojen tavoitteista onkin toiminnanjohtajan mukaan rehellinen kamppailu.

–Sillä saavutetaan mitä saavutetaan.

Jatkossa Kulmala panostaisi taloudellisesti etenkin nuorten maajoukkueisiin.

–Mäkihypyssä ja yhdistetyssä myös A-maajoukkueisiin. Mutta lajiyhteisöjen on myös itse tehtävä töitä. Ei riitä, että lajeja elvytetään vain ulkopuolelta, Kulmala huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu