Kommentti: "If you want to win, take a Finn"

Tommi Mäkinen on palauttamassa tallipäällikkönä suomalaisista kertovan lentävän lauseen takaisin henkiin, kirjoittaa Vesa Laakso.

Tommi Mäkisellä riittää syytä hymyyn, kun omat kuskit pitävät sijoja 1., 2. ja 4. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Anonyymi

Takavuosina rallin MM-sarjassa kuluneeksi lauseeksi muodostui ”If you want to win, take a Finn”. Tommi Mäkinen oli itse kuskina tekemässä sanonnasta totta ja on noudattanut fraasia myös Toyotan tallipäällikkönä.

Mäkinen valitsi Toyotan uuteen WRC-talliin täksi kaudeksi peräti kolme suomalaiskuskia: Jari-Matti Latvalan, Juho Hännisen ja Esapekka Lapin Se oli rohkea päätös, sillä ulkomailla ratkaisu nähtiin varmasti maanmiesten suosimisena.

Jyväskylän pitkä perjantai osoitti, että rohkeat kuskivalinnat eivät todellakaan menneet samalla tavalla metsään kuin Sebastien Ogierin auto. Ylivoimaisessa kaksoisjohdossa kulkevat Lappi ja Latvalaovat osoittaneet kotiteillään Toyotan ja oman voittovauhtinsa.

Sinivalkoisilla ehti olla päivän aikana neloisjohtokin, joka toi historian lehtien havinaa suomalaisten rallin kultavuosilta. Jyväskylässä suomalaisten neloisvoitto nähtiin 20 vuotta sitten 1997, jolloin juuri Mäkinen nousi korkeimmalle korokkeelle.

Sunnuntain palkintojenjakoon on vielä pitkä matka, mutta Paviljongissa saatetaan hyvinkin nähdä suomalaiset superjuhlat, kun Toyota-kuskien lisäksi Teemu Suninen kaasuttelee kolmantena hienoja näyttöjä tallipäälliköille.

Jo avauspäivä on palauttanut Suomen takaisin maailman rallimahdiksi ja puheenaiheeksi.

Kansainväliset toimittajat ihmettelivät toiselta suomalaismestarilta, Marcus Grönholmilta, suomalaisten paluuta laihojen vuosien jälkeen takaisin lajin huipulle.

– Kukaan ei Suomessa hetkeen seurannut rallia. Nyt tänä vuonna Tommin tallin myötä ralli on taas palaamassa takaisin vuosituhannen vaihteen kultavuosiin, 15 vuotta sitten viimeisimpänä suomalaisena mestaruuden voittanut Grönholm kuvaili.

– Täällä Jyväskylässä pärjätäkseen kuskeilla pitää löytyä rohkeutta ja ”ballsit”. Ja suomalaiset ovat aina halunneet maksimaalista hyökkäystä omilta kuskeiltaan ja tuloksia, eivätkä mitään höpinää.

Ja sitä rallikansa tänä viikonloppuna todella saa. Höpinäksi riittää yksi suomalaiset tunnetuksi tehnyt lentävä lause.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu