Unelma olympiavoitosta ajaa Mika Poutalaa treenaamaan

URHEILU Mika Poutala sanoo, että on turha lähteä kisoihin, jos ei tavoittele voittoa. Ensin EM-kisoissa, sitten olympialaisissa.

Mika Poutala osallistui ensimmäisen kerran maailmancupin osakilpailuun vuonna 2002. Tällä kaudella hänestä tuli pikaluistelija, jolla on eniten startteja maailmancupeissa. MIka Poutala

Sirpa Repo

Olympiakomitea uskoo, että pikaluistelija Mika Poutalalla on realistiset mahdollisuudet sijoittua kahdeksan parhaan joukkoon Pyeongchangissa. Hänet valittiin ensimmäisten suomalaisten joukossa olympialaisiin.

Poutala luisteli niin hyvin alkukauden maailmancupin osakilpailuissa, että sai paikan osallistua Etelä-Koreassa 500 ja 1000 metrille.

Tällä viikolla hänellä on edessään EM-kilpailut Venäjällä.

–Tavoite on ehdottomasti mitali, tottakai voitto kuten monella muullakin. Turha sinne on lähteä, jos tavoitteena ei ole voitto, viime syksynä viisi kuukautta Calgaryssa harjoitellut mies sanoo.

Viimeiset kolme syksyä Poutala on treenannut Kanadassa kahdesta viiteen kuukautta.

–Suomesta on ollut pakko lähteä, koska täällä ei ole yhtään treenipaikkaa, jos ei Oulunkylää lasketa. On pakko päästä harjoittelemaan halliin.

– Halli, valmennus ja hyvä treeniporukka ovat pääsyyt harjoitella Calgaryssä.

34-vuotias Poutala kokee olevansa elämänsä kunnossa. Hyvien luisteluiden helmi syntyi joulukuussa, kun hän paransi omissa nimissään ollutta 500 metrin Suomen ennätystä.

Luistelija miettii, että vuodet ovat tuoneet kisakokemusta ja vuosia tehty työ kantaa hedelmää. Mitkään vuodet eivät hänen mukaaansa ole menneet hukkaan, vaikka ne kaikki eivät olekaan niin huippuja.

Luistelutekniikkaan tuo varmuutta se, että Poutala on päässyt pitkään luistelemaan hyvällä jäällä.

Kaksi edellistä kautta mies on harjoitellut rankemmin kuin ennen. Tälle kaudelle olympialaiset ovat kuitenkin rukanneet treenausta.

–Tosi rankkoja harjoituksia on, mutta kokonaiskuormitus ei ehkä ole niin kova kuin kahtena edeltävänä kautena, Poutala arvioi.

Hänellä on takanaan jo kolmet olympialaiset. Pikaluistelija selvittää, että häntä ajaa harjoittelemaan unelma olympiamitalista, voitosta.

Viime vuonna pikaluistelun matkakohtaiset MM-kilpailut järjestettiin tulevalla olympiajäällä.

–Odotan tosi innolla sinne pääsyä. Siellä on hyvä jää ja kiva luistella, tietää vielä viime viikolla Calgaryssä harjoitellut mies.

Poutala arvioi olevansa psyykkisesti ja henkisesti vahva. Hän sanoo sen olevan uskon ansiota.

–Usko auttaa minua päivittäin, ei vain pettymyksen hetkillä. Usko vaikuttaa siihen, etten hirveästi kanna paineita menestymisestäni vaikka olen ammattiurheilija. Tiedän, että on treenattava, jotta voin saavuttaa tavoittelemiani tuloksia.

Poutala aloitti pikaluistelun 7-vuotiaana. Nyt hän on yksi 18:sta talvilajien urheilijasta, jolle valtio myönsi suurimman eli 20000 euron urheilija-apurahan.

Mika Poutala

34-vuotias pikaluistelija, ammattiurheilija.

Päämatka 500 metriä.

Asuu vaimonsa ja 3,5- ja 6-vuotiaiden poikiensa kanssa Espoon Kuurinniityssä.

Osallistuu EM-kisoihin Venäjällä 5.–7. tammikuuta ja neljänsiin olympialaisiinsa Etelä-Koreassa helmikuussa.

Mitali puuttuu vielä MM-kilpailuista ja olympialaisista, vuonna 2010 Vancouverissa viides.

Kiertänyt maailmancupin osakilpailuja 16 vuotta.

Asunut perheensä kanssa Calgaryssä viime vuonna viisi kuukautta harjoitteluolosuhteiden vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu