Jo yli 1 000 000 euroa lahjoituksina vähävaraisille kiekkojunnuille – nyt tuli ilouutisia 377 perheelle

Virossa ei uskota Suomen voittoon Venäjää vastaan - mikä toisaalta on hyvä uutinen vedonlyöjille. Kuvituskuvaa

Sport Content

Syys- ja lokakuussa haettavana olleet E- ja F-junioreiden tuet jääkiekkoharrastuksen kustannuksiin poikivat Jääkiekkoliittoon yhteensä 548 hakemusta 116 seurasta ympäri Suomen.

– Kaikkiaan tukea myönnettiin 377 hakijalle, lisäksi seurat saivat tukea 134 Leijona-kiekkokoulun vapaapaikkaan. Yhteensä joulukuussa maksetaan tukia nuorempien ikäluokkien harrastajille 99 990 euroa, todetaan SJL:n tiedotteessa.

Kun mukaan lasketaan vanhemmille ikäluokille kevään tukihaun myötä maksetut tuet, on Jääkiekkoliittotukenut tänä vuonna vähävaraisten harrastajien perheitä liki 1 050 000 eurolla.

Syksyn tuet maksetaan normaalin käytännön mukaan seurojen ilmoittamille tileille 14.12. mennessä ja sitä kautta tuki kohdistetaan tukea saaneille pelaajille.

Jääkiekkoliiton vanhempien ikäluokkien (D-, C- ja B-juniorit) tukihaku onseuraavan kerran keväällä 2019, tukihaun tarkka ajankohta hyvissä ajoin ennen haun käynnistymistä.

Tukia on mahdollista hakea myös Olympia- ja A-maajoukkuerahaston kautta. F–C -ikäluokille suunnattu haku alkaa marras-joulukuun taitteessa ja jatkuu 17.12. saakka.

Vähävaraisten perheiden junioreiden jääkiekkoharrastusta on tuettu Jääkiekkoliiton toimesta vuodesta 2011 alkaen. Yhteensä kahdeksan vuoden aikana on maksettu tukea liki 3 536 000 euroa.

Vuosina 2011–2015 tukia maksettiin Olli Pulkkasen rahastosta, MM-kisojen voittovaroista ja yhteistyökumppaneiden lahjoituksista kertyneistä varoista.

Tukiprosessi uudistui 2016 Jääkiekkoliiton saaman vuotuisen 1 000 000 euron lahjoituksen myötä. Junioreiden tukeminen laajeni kiekkokouluikäisistä B-junioreihin ja tuettavien määrä kolminkertaistui, tämän mahdollistivat myös yhteistyökumppaneilta saadut lahjoitukset.

Samalla hakuprosessi uudistettiin kaksivaiheiseksi: keväisin tukea voivat hakea D-, C- ja B-juniorit ja syksyisin nuoremmat ikäluokat, E- ja F-juniorit. Seurat voivat syksyn tukihaun yhteydessä hakea tukea Leijona-kiekkokoulun vapaapaikkoihin.

Tukiprosessin tavoitteena on, mahdollisimman moni juniori voi harrastaa kiekkoilua perheen taloudellisista haasteista huolimatta. Tukemalla perheitä taloudellisesti autetaan seuroja pitämään harrastajamäärät hyvällä tasolla ja kynnys kalliina pidetyn lajin aloittamiseen madaltuu.

Tavoitteena on myös drop-outin vähentäminen: Erityisesti vanhemmissa ikäluokissa halutaan varmistaa, että lahjakkuudet pysyvät lajin parissa. Kaikilla ikätasoilla taloudellinen tuki voi lisätä junioreiden mahdollisuutta kokeilla ja harrastaa myös muita, jääkiekkoa tukevia lajeja.

Tukea voivat hakea perheet, joilla on työttömyydestä, sairauksista, lasten runsaslukuisuudesta tai muusta toimeentuloon vaikuttavista syistä johtuvia taloudellisia haasteita.

Vanhemmissa ikäluokissa pelaajilta edellytetään kunnianhimoa lajia kohtaan. Koulumenestys ei vaikuta suoraan tuen saamiseen, mutta tukiprosessin kautta halutaan kiinnittää sekä pelaajan että seuran huomio pelaamisen ohella myös koulunkäyntiin.

Myös seuroilta edellytetään toimenpiteitä, jotta pelaajat voivat hakea tukea. Seuroilla tulee olla suunnitelma ko. ikäluokkien valmentajien koulutuksesta ja siitä, kuinka nämä ovat mukana Jääkiekkoliiton valmentajalisenssijärjestelmässä.

Yhtä lailla seurojen tulee raportoida toimenpiteistä uusien harrastajien rekrytoimiseksi ja harrastuskustannusten kurissa pitämiseksi seuratasolla. Tukiprosessin kautta voidaan näin auttaa seuroja nostamaan toimintansa tasoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu