Moskovan hulppea jäähalli on todellinen monitoimikeskus

Jääpallon tai pikaluistelun yhteensovittaminen Moskovan isossa jäähallissa onnistuu hyvin. Myös kevyet kaukalon laidat mahdollistavat taitoluistelun. Timo Pasanen

Timo Pasanen

Hieman Moskovan ydinkeskustan ulkopuolella oleva Krylatskoye -niminen jäähalli näkyy kauas horisonttiin. Kyseessä on Venäjän suurin jääurheiluun tarkoitettu areena, jossa pikaluistelu, taitoluistelu ja jääpalloilu ovat sulassa sovussa.

Suomessa ei ole vielä yhtään jäähallia, jossa voisi harrastaa pikaluistelua tai jääpalloa.

Paikallisten luisteluvalmentajien kanssa käyty keskustelu toi esille, että kaikki eri lajin harrastajat mahtuvat saman katon alle. Nuoria pikaluistelijoita kiinnosti vain se, että olosuhteet ovat huiput. Heidän mielestä keskellä hallia olevalla jäällä voi samaan aikaan harjoitella myös taitoluistelijat. Parasta on täysimittainen eli 400 metriä pitkä pikaluistelurata.

– Siinä jään keskellä on myös kevyillä liikutettavilla seinillä merkattu "kaukalo". Ei se häiritse meitä ollenkaan, pikamenijät sanoivat.

Jääpallon ammattilaisryhmä Dynamo Moscow pelaa ja harjoittelee isossa hallissa. Dynamon taustahenkilöt kertoivat, että jääpallon aikaan ei pikaluistelua voi harrastaa. Tuolloin halli on jääpalloilijoiden käytössä.

– Kaikille riittää kuitenkin hyvin jääaikaa, sillä jääala on iso. Ottelu tai - kilpailutapahtumat luonnollisesti sulkevat hallin muilta käyttäjiltä. Parasta hallissa ovat aina samat olosuhteet jääpallolle.

Hallin reunustoille on saatu tehtyä toimistoja erilaisille yrityksille. Tällä tavalla hallin rahoittamiseen ja käyttökustannuksiin saadaan myös muita maksajia, kuin jään käyttäjät. Toki Moskovan kaupunki on hallin omistajana myös yksi vahva maksumies kuluissa. Kaupunki pitää jään tuntihinnat maltillisina, kun kyseessä ovat nuoret ja amatöörit.

Dynamon jääpallon ammattilaisjoukkue maksaa ainakin pelitapahtumista lähes tuhannen euroa vuokraa.

Yli 10 vuoden ajan halli on vakiinnuttanut asemansa Venäjän johtavana katettuna jääareenana. Hallissa on pidetty monien lajien Venäjän mestaruuskilpailuja ja myös Maailmanmestaruuskisoja. Jopa Tenniksen naisten Fed Cup on pelattu hallissa.

Kun jää on hetken aikaa poissa kesällä pidetään siellä erilaisia messu- ja yritystapahtumia.

Yksi vahva hallin käyttöön liittyvä tapahtuma oli viitisen vuotta sitten urheilukoulun avaaminen. Nyt se ei ole vain suuri maamerkki, jossa on urheilutapahtumia, vaan myös urheilun huipputeknologian houkutteleva keskus.

Pyöräilijät, melojat ja monet muut urheilijat käyttävät talon palveluja, koska vieressä on soutustadion ja velodromi.

Nuoret urheilijat talon eri liikuntatiloissa saavat myös oheisharjoituksiin parhaan mahdollisen avun.

Monet nykyaikaiset kuntosalit ja testaushuoneet vetävät nousevia tai huipulla olevia urheilijoita hallin käyttäjiksi.

Mielenkiintoinen urheilua kaikin tavoin edistävä laitos.

Uusin Venäjän jääpallohalli on Jenisei-stadion, Krasnojarskissa. Joulukuussa vuonna 2018 käyttöön otettu halli vetää 5 000 katsojaa. Tämän vuoden talviuniversiadien jääpallo pelattiin siellä, sekä vuoden 2020 jääpallon MM-kisat.

Lukuja

Moskovan jääareena on rakennettu vuonna 2004.

Pikaluisteluradalla on pituutta täydet 400 metriä.

Katsojakapasiteetti 8300 henkeä.

Areenan taksa paikallisille n. 300 euroa/tunti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu