Pihla Viitala avoimena: "Oscar-voittaja yritti lähennellä"

AJASSA Näyttelijän mielestä elokuvamaailma ei ole vielä tasa-arvoinen: naista arvioidaan miestä herkemmin ulkonäön perusteella, eikä tytöille löydy tarpeeksi toiminnallisia sankareita.

Pihla Viitalan mukaan naisten asema elokuva-alalla kaipaa yhä parantamista. Toni Tervo

Toni Tervo

Eletään vuotta 2013 ja Pihla Viitalaa potuttaa.

Näyttelijän tähdittämä Hollywood-elokuva Hannu ja Kerttu – noitajahti on saanut juuri ensi-iltansa. Suomalaisella medialla on kuitenkin mielessään vain yksi asia.

–Minulla oli siinä elokuvassa useita kohtauksia, joista yhdessä kahden sekunnin mittaisessa näyn alasti takaapäin. Silti jokaisessa haastattelussa suomalaisia toimittajia kiinnosti vain, miltä tuntui olla alasti kameran edessä. Koin sen tosi loukkaavana, Viitala muistelee.

Satujen sankarit on pääasiassa miehiä, naiset sankarien tyttöystäviä. Veikkaan, että aika moni tyttö haluaisi olla mieluummin Spiderman."

Viitalan mielestä koko episodi oli hyvä osoitus siitä, että elokuva-alalla naisten asema ei ole vieläkään tasa-arvoinen. Mieheltä ei kysyttäisi vastaavaa yhtä herkästi.Tytöttely ja naisnäyttelijöiden alipalkkaaminen ovat nekin arkea.

Viitalalla on myös omakohtaista kokemusta siitä, kuinka vähän naisia arvostetaan.

–Tapasin kerran erään nimeltä mainitsemattoman englantilaisen Oscar-voittajan kahvilla. Olimme sopineet tapaamisen, kun hän sattui olemaan tuolloin samassa kaupungissa kanssani. Tavatessamme hän sitten alkoi lähennellä. Kun sanoin ei, hän totesi että "tilataan sulle taksi, tämä tapaaminen oli tässä".

Naiset ovat Viitalan mukaan yhä liian usein ainoastaan tarinan sankarin vaimoja, tyttöystäviä tai muita kiinnostuksen kohteita. Tässä roolissa he ovat niitä, jotka esittävät kysymyksiä, eivätkä niitä, jotka antavat vastauksia.

–Jos miettii maailmalla kerrottavia satuja, niin niissähän sankarit on pääasiassa miehiä. Veikkaan, että aika moni tyttö haluaisi olla mieluummin Spiderman, mutta naisille ei tällaisia sankareita oikein ole ollut.

– Pohjoismaissa tilanne on sikäli parempi, että meillä on ollut Astrid Lindgren ja muita. Miehet ovat täällä valmiimpia siihen, että päähenkilö voi olla nainen. Äidit, lukekaa pojallenne sitä Ronja Ryövärintytärtä, Viitala kannustaa.

Ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin. Näyttelijän tähdittämä Mustat Lesket -sarja on Viitalan mukaan mukaan loistava osoitus siitä, että vahvat naishahmot voivat olla kiinnostavia.

Sarjassa Viitalan, Malla Malmivaaran ja Wanda Dubielin hahmot ovat juonen keskiössä. Sarjalla on myös naispuolinen käsikirjoittaja ja toinen ohjaaja on nainen.

– Maailmaon muuttumassa, mutta tuskallisen hitaasti.

En jaksa käyttää aikaani Hollywoodissa esillä pysymiseen, lihasten pumppaamisen ja silikonien hankkimiseen. Enkä halua tässä väheksyä sellaisen uran tavoittelua tai sanoa, että se on väärin. Joku suomalainen siinä varmasti joskus onnistuu."

Viitala on tehnyt näyttelijäntyötä useassa maassa, mutta Suomessa häneltä kysellään jatkuvasti Hollywoodin valloituksesta. Näyttelijä on kysymyksiin jo hiukan tuskastunut.

Viitalan mielestä häntä sovitetaan väkisin "Hollywood-Pihlan rooliin".

–Tein siellä yhden roolin. Silti Suomessa kirjoitetaan että "tästä syystä Pihla Viitala palasi Hollywoodista". Palasi?! Enhän minä edes koskaan asunut siellä.

–Olen pahoillani, jos suomalaiset toivoivat minusta sitä suomalaista Hollywood-tähteä, mutta se ei vaan ole minun juttuni. En jaksa käyttää aikaani siellä esillä pysymiseen, lihasten pumppaamisen ja silikonien hankkimiseen. Enkä halua tässä väheksyä sellaisen uran tavoittelua tai sanoa, että se on väärin. Joku suomalainen siinä varmasti joskus onnistuu.

Ylipäätänsä Pihla Viitala ei halua tulla muistetuksi tähtinäyttelijänä tai julkkiksena. Ei välttämättä edes näyttelijänä.

–Minulla on muitakin juttuja. Musiikki on vahvasti mukana ja jonain päivänä haluaisin ohjata elokuvan, josta olen todella ylpeä. En näe, että minulla on vain yhtä uraa näyttelijänä.

–Tähteys ei ole tavoittelemisten arvoista. Teakin pääsykokeissakin karsiutuu nopeasti ne, joille se on ainoa tavoite.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu