Sammonlahteen kaavaillaan suurkoulua – vanhemmat huolissaan lasten koulumatkoista

Joukko lapsia ja vanhempia testasi, minkälainen olisi koulumatka Sammonlahden suurkouluun. Kävelyllä olivat äidit Maria Taina-Parviainen, Taija Myyrä, Kirsi Pennanen ja Johanna Naukkarinen sekä lapset Onni Kosunen, 6, Iivan Tenovaara, 6, Petra Naukkarinen, 6, Irvin Tenovaara, 7, ja Marko Taina, 11. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Loska litisee jaloissa, kun joukko vanhempia ja lapsia tarpoo Skinnarilan Korpisuonkatua.

Kyseessä ei ole mikä tahansa päiväkävely vaan testi. Vanhemmat haluavat näyttää, kuinka pitkä koulumatka lapsilla olisi, jos Sammonlahteen tulee suurkoulu.

Lappeenrannan kaupungin työryhmä esittää, että länsialueelle jäisi tulevaisuudessa vain Sammonlahden ja Lappeen koulut.

Kävely alkaa Viertokadulta, jossa asuu Johanna ja Petra Naukkarinen Kuusivuotias Petra aloittaa koulunsa Skinnarilan koulussa.

Jos Sammonlahden suurkoulu toteutuu, Skinnarilan koulu suljetaan.

Johanna-äiti ei innostu suuresta koulusta eikä pitkästä koulumatkasta.

– Kolme kilometriä kuulostaa lyhyeltä, mutta kuten tässä huomataan, siihen menee jonkin verran aikaa. Jos pitää ruveta varaamaan koululaisen kulkemiseen molempiin suuntiin melkein tunti suuntaansa, se vaikuttaa väistämättä kaikkeen arjessa. Siinä joutuu vaihtamaan autoon, hän sanoo.

Vieressä nyökyttelee Maria Taina-Parviainen, jolla onyksi lapsi Skinnarilan päiväkodissa ja yksi koulussa: jos koulumatka pitenee, rattaat on vaihdettava autoon.

Arjen sujumisen lisäksi vanhemmat ovat huolissaan koulumatkan turvallisuudesta. Johanna Naukkarinen huomauttaa, ettei länsialueen katuja ole suunniteltu siihen, että lapset kulkevat Sammonlahden kouluun.

– Liikenne muuttuu aika lailla, jos kaikki taivaltavat samaan aikaan samaan paikkaan. Tähän asti pienet lapset eivät ole liikkuneet Sammonlahden koulun tuntumassa, koska koulut ja päiväkodit ovat täällä laitamilla, Naukkarinen sanoo.

Kourulassa asuvalla Kirsi Pennasella on kuusivuotias Onni-poika. Jos suurkoulu toteutuu, Onni kulkee Katajakadulta Sammonlahden kouluun.

– Hän joutuu matkalla ylittämään Helsingintien. Vihreät valot palavat niin lyhyen ajan, että pieni lapsi joutuu juoksemaan – tai lentämään yli, Pennanen kertoo.

Vanhempien mukaan koulumatkalla olisi muitakin vaaroja. Niitä he ovat koonneet vieressä olevaan listaan.

Suurin huoli tuntuu olevan se, että suurkoulun tuntumassa olisi vilkas liikenne, jonka seassa lapset puikkelehtisivat kouluun.

Vanhemmat näkevät pitkissä koulumatkoissa myös muita huonoja puolia. Maria Taina-Parviainen huomauttaa, että lasten kaverit asuisivat laajalla alueella.

Työryhmän esitys on parhaillaan lausuntokierroksella. Valtuuston on määrä päättää asiasta huhtikuussa.

Kävelylle osallistuneet vanhemmat toivovat, että valtuusto säästää Skinnarilan, Kuusimäen ja Lavolan koulut ja päiväkodit.

Vanhempien huolenaiheet

Sammonlahden suurkoulu lisäisi liikennettä. Minkälainen liikenne S- ja K-marketin edessä vallitsee sitten, kun koululaisten bussipysäkit ovat niiden edessä? Tähän yhteyteen suunnitellaan myös saattosaarekkeita, joille vanhemmat voivat jättää koululaisensa. Lapset joutuisivat liikkumaan aamu- ja iltapäiväruuhkien keskellä.

Vanhemmat kuljettavat isojakin lapsia melkein koulun ovelle, vaikka heidät voisi jättää vähän kauemmaksi.

Sammonlahden koulun pihaan kaasutellaan mopoilla ja traktoreilla.

Autoilijat ajavat Sammonlahden koulun ympäristön kadunpätkillä miten sattuu.

Siwan risteyksessä Merenlahdentiellä on huono näkyvyys.

Merenlahdentien ylitys on Näätäkarankadulta vaarallinen. Risteyksessä on sattunut vuosien varrella useita kolareita.

Sammonlahdenkadun ylitys ennen Sammonlahden kauppoja ja kauppojen kohdalla on vaarallinen.

Autoilijat eivät noudata jalkapallokentän ja koulun välistä autolla ajo kielletty -liikennemerkkiä.

Koulumatkan varrella näkyy päivittäin runsaasti häiriökäyttäytymistä, muun muassa avointa päihteiden väärinkäyttöä.

Kerrostalot ovat koulun edessä, ja näkyvyys sokkelikossa on todella huono. Esimerkiksi koulukiusaamista tai epämääräisiä aikuisia on vaikea havaita.

Merenlahdentien ja Helsingintien risteyksessä ei ole valoja. Joskus aamuisin siitä on mahdoton päästä kääntymään keskustan suuntaan.

Pirkonlähteenkadun risteyksessä liikkuminen on jo nykyään haasteellista saatikka sitten ruuhka-aikaan suurkoulun liikenneskenaariossa. Tarvitaan liikennevalot ja/tai kaksikaistainen Skinnarilankatu.

Samankaltaisia haasteita on Skinnarilankadun ja Torpanpellonkadun risteyksessä. Terveyskeskukseen meneminen vaatii kulkemista tästä risteyksestä.

Honkakadun ja Katajakadun risteykseen tarvitaan valot, jotta Katajakadun loppupään lapset pääsevät turvallisesti kouluun. Karankokadulle tarvitaan kolmio tai stop-merkki.

Salpausselänkadun ja Helsingintien risteykseen olisi hyvä saada liikennevalot.

Juurakkokadulle olisi hyvä saada kolmio. Risteys on vaarallinen, koska jalankulkijat kävelevät Katajakadun yli eikä siinä kohtaa ole suojatietä.

Puolakadun ja Helsingintien risteykseen tarvitaan alikulku. Pieni lapsi ei ehdi ylittää vilkasta Helsingintietä turvallisesti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu