Sisäilmaongelmat piinaavat kirkkoa – kanttorit eivät voi tehdä jumalanpalveluksia alusta loppuun

Kirkkoherra Arto Marttinen näyttää, millaisia ongelmia rakennuksessa on. Heikki Kemppainen

Heikki Kemppainen

Imatran seurakunta on hakenut Kirkkohallitukselta 2,1 miljoonaa euroa Kolmen ristin kirkon remonttiin. Ratkaisut tulevat näillä näkymin huhtikuussa.

Imatran seurakunnan kirkkoherran Arto Marttinen myöntää, että ratkaisu olisi ilman muuta pettymys, jos rahoitusta ei tulisi.

On toivottava parasta mahdollista ratkaisua, Marttinen mainitsee.

On hyvin mahdollista, että jossain vaiheessa jumalanpalveluksia ja erilaisia tilaisuuksia ei voida enää järjestää. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan, Marttinen miettii.

Imatra haki rahaa kirkkorakennusten ylläpidon avustusrahastosta, joka myöntää noin viisi miljoonaa euroa valtakunnallisesti.

Ensisijaisesti rahastosta tuetaan tiettävästi köyhiä seurakuntia.

– Olisi toivottavaa, että kirkkohallitus tekisi priorisointeja. Jos kaikkia autetaan vähän, ei loppujen lopuksi auteta ketään, Marttinen miettii.

– Jos jotain autettaisiin, autettaisiin kunnolla.

Kolmen ristin kirkon kunto heikkenee koko ajan. Sisäilmaongelmat ovat vaikeuttaneet erityisesti kanttoreiden ja kuorolaisten toimintaa.

– Osa kanttoreista ei voi tehdä jumalanpalveluksia alusta loppuun. Tämä on vaikuttanut työvuorojärjestelyihin, sillä he eivät voi olla töissä kirkossa.

Imatran seurakunta joutuu nyt miettimään uusia rahoituskeinoja remontin toteuttamiseksi, jos Kirkkohallitus ei näytä vihreeää valoa. Yksi mahdollisuus on kansalaiskeräys, jota on mietitty.

– Seuraamme jatkuvasti eri mahdollisuuksia.

On hyvin mahdollista, että jossain vaiheessa jumalanpalveluksia ja erilaisia tilaisuuksia ei voida enää järjestää, jos sisäilma heikkenee ja rakenteiden ongelmat lisääntynyt entisestään.

– Jossain vaiheessa tulee raja vastaan, Marttinen miettii ongelmista.

Marttisen toiveena on myös, että Imatran seurakunnan uusi talousjohtaja voisi löytää rahoitusta remonttiin. Hän aloittaa lokakuussa.

– Kun on uusi ihminen, on myös uusia ajatuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu