Harrastuksesta ammatiksi – Lappeenrantaan avattiin 3D-paja

3D-pajalla pääsee tutustumaan monipuolisesti mallinnukseen ja animaatioihin. Jussi Vainikka

Jussi Vainikka

Tietokoneen näytölle alkaa hahmottua kolmiulotteisia kirjaimia. Ensimmäisessä harjoituksessa tarkoituksena on mallintaa oma nimi. Lappeenrantaan hiljattain 3D-pajan avannut alan harrastaja Mikko Saarinen opastaa ensikertalaista vieressä. Pajalla pääsee kehittämään omia taitojaan asiantuntevassa ohjauksessa.

– Olen ihan omatoimisesti harrastanut 3D-mallinnusta. Ajattelin tämän olevan varmasti mielenkiintoinen juttu monelle, jotka haluaisivat päästä mallintamaan 3D-grafiikkaa ja tietokonegrafiikkaa ylipäänsä, Saarinen toteaa.

3D-paja sijaitsee kauppakeskus Oprin toisessa kerroksessa ja on avoinna torstaisin sekä perjantaisin kello 15–17.

– Kaksi tuntia on sellainen aika, minkä pitäisi riittää näiden harjoitusten tekemiseen. Ohjelmisto on niin monipuolinen, ettei muutama harjoituskerta riitä. Pienissä annoksissa oppii parhaiten, Saarinen sanoo.

Saarinen käyttää opetuksessaan Blender-nimistä ilmaisohjelmaa. Kyseessä on harrastelijoiden kehittämä avoin ohjelma, jonka avulla he haluavat näyttää taitonsa ja pyrkiä sitä kautta ammattilaisksi.

– Tällä voi tehdä ihan ammattitason piirrosanimaatioita ja myös elokuvaefektejä, joitakin räjähdyksiä ja semmoisia. YouTubessa on nähtävillä Blender Foundationin tekemiä animaatioita, jotka ovat todella laadukkaita, Saarinen suosittelee.

Kaikki muutkin Saarisen opetuksessa käyttämät ohjelmat ovat maksuttomia. Blenderiä voi lisäksi käyttää myös pelien kehittämiseen.

– Tähän liittyy pelimoottori, joka mahdollistaa pelien teon itse mallinnetuilla objekteilla. Sitä kautta voi harjoitella myös ohjelmointia helposta hankalaan.

Ohjelman helppo saatavuus mahdollistaa pajalla opittujen taitojen harjoittelemisen myös kotona. Tukea tähän on tulossa lähiaikoina nettisivujen välityksellä.

– Tarkoitus on, että meillä olisi nettisivuilla ohjeita eri tehtäviin. Sieltä voisi sitten käydä tsekkaamassa, miten näitä voisi tehdä kotosallakin, Saarinen kertoo.

3D-paja

Sijaitsee kauppakeskus Oprin toisessa kerroksessa.

Avoinna torstaisin ja perjantaisin kello 15–17.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset www.mikontunnit.net

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu