Psykologi: Näillä 5 neuvolla teet suhteestasi paremman

Viimeksi Elämä pelissä -pareja valmentanut Tony Dunderfelt laati viisi ohjetta, joiden avulla parisuhteen karikot voi välttää,

Teija Varis

1) Muista kohtaamisen tärkeys, sekä sanallinen että kosketuksellinen.

Nykyään ei riitä, että hoitaa parisuhdettaan ”vasemmalla kädellä”, tai olettaa, että sama ihana rakkaus, mikä oli alkuaikoina, jatkuu itsestään vuosia. On annettava aikaa meille kahdelle, vaikka elämässä olisi kuinka paljon työtä, lastenhoitoa ja muita velvollisuuksia. Myös jatkuva kosketus, suukottelu sekä eroottinen kosketus ja vihjailu ovat tärkeitä.

2) Ihmisinä haluamme melko samoja asioita, vaikka yksilönä voimme olla todella erilaisia.

Vaikka kunnioittaa toista ja haluaa elää hänen kanssaan, niin elämän loppuun asti on osattava kuunnella hänen muuttuvia tunteita, tuntemuksia, ajatuksia ja haluja. Väärinymmärryksen ja nopeiden väärintulkintojen vaara on koko ajan läsnä.

Nyrkkisääntö on: vaikka olet miten eri mieltä rakkaimpasi kanssa, niin anna hänelle minimissään 30 sekuntia aikaa kertoa näkemyksensä ja kokemuksensa. Sen aikana et keskeytä, et väitä vastaan, et yritä korjata häntä, etkä yritä ratkaista hänen ongelmaansa. Et sulje korviasi, etkä kävele ulos huoneesta, vaikka hän ärsyttäisi miten paljon. Tämä 30 sekuntia vastavuoroisesti pari kertaa, jotta molemmat kokevat tulevansa kuulluksi.

Riitelyssä on myös hyvä muistaa, että yleistäen noin 50 % perustuu vääriin uskomuksiin siitä, mitä on tapahtunut, noin 40 % vääriin tulkintoihin siitä, mitä toinen on tarkoittanut, ja vain noin 10 % on sitä aitoa riitaa.”

3) Opi hyväksymään tietyt toiminta- ja katsantokantaerot miesten ja naisten välillä.

Vaikka olemme täysin samanarvoisia ja tasa-arvoisia, ei se tarkoita, että olemme samanlaisia. On olemassa tiettyjä sukupuolisuuteen liittyviä käyttäytymiseroja, joita vastaan ei kannata taistella tai yrittää muuttaa niitä toisessa - paitsi jos kyseessä on väkivalta, valehtelu tai muu epäasiallinen käyttäytyminen. Jäljelle jää hyväksyminen ja huumorintajuinen suhtautuminen elämän kummallisuuksiin.

Esimerkiksi, hieman yleistäen:

Mies puhuu, kun hän ajattelee, että sanoilla voidaan ratkaista joku ongelma, saada aikaan jokin tapahtuma tai kun mitataan oma asema yhteisön hierarkiassa.

Nainen käyttää sanoja tähänkin, mutta parisuhteessa ennen kaikkea luodakseen ja ylläpitääkseen yhteyttä toiseen ja aistiakseen toisen puheen sävystä suhteen tilan tai toisen tunteita. Kun tämän ymmärtää, nainen ei hermostu ylenpalttisesti, jos mies on vähäsanainen, ja mies suostuu puhumaan, kun ymmärtää, ettei mitään tarvitse ratkaista, vaan puheen avulla luodaan hyvää ja rakkaudellista yhteyttä.

4) Riita ei ole katastrofi.

Paha riita on paha, mutta yleensä riitely on toisen, tai molempien, yritys tuoda esiin jotain, mitä pinnan alla on kytenyt. Sillä voidaan myös ilmoittaa, ettei ole tullut kuulluksi ja kohdatuksi. Parempi kunnon riita kuin loputon ahdistunut hiljaisuus, moni kokee.

Riitelemisessä voi kuitenkin olla se harmi, että toinen arvioi riidan uhkaksi suhteelle, tai jopa lopun aluksi. Silloin on hyvä sopia, että ennen kun sanoa pamauttaa suunsa puhtaaksi, sanoo esimerkiksi: ”Kulta, tämä ei tarkoita, että haluan erota tai haastaa riitaa, minun vain täytyy ilmaista tämä juttu, joka on painanut mieltäni”.

Riitelyssä on myös hyvä muistaa, että yleistäen noin 50 % perustuu vääriin uskomuksiin siitä, mitä on tapahtunut, noin 40 % vääriin tulkintoihin siitä, mitä toinen on tarkoittanut, ja vain noin 10 % on sitä aitoa riitaa.

5) Seksuaalisuus on elämänvoimaa.

Seksuaalisuus on arka asia. Joillakin voi olla siihen liittyviä traumaattisia kokemuksia tai voi kokea olevansa seksuaalisuuden suhteen jotenkin viallinen. On kuitenkin muistettava, että on monenlaista seksuaalista kanssakäymistä, aina ei tarvitse perinteisellä tavalla sekstailla. Eroottinen hyväily, leikkimielisyys, kokeileminen – seksistä eri tavalla nauttiminen, on myös hyvin tyydyttävää.

Painolastina voi myös olla perinteinen kristillinen – tai muun uskonnon – näkemys seksin synnillisyydestä. Kirkon sisällä on kuitenkin olemassa hyvin erilaisia tulkintoja syntiinlankeemuksesta, joista teologien pitäisi puhua paljon enemmän.

Vastuuntunnoton ja rajaton seksuaalisuus voi olla ongelma. Yleinen näkemys myös uskonnollisissa piireissä on nykyään kuitenkin se, että seksuaalisuus on elämänvoimaa. Sen avulla syntyy paitsi lapsia, myös hyvää oloa, terveyttä ja syvempää rakkaudellista yhdessäoloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu