Venäläisiä leipäjonoissa kymmenittäin – eläkeläismies huolissaan bisneksen teosta suomalaisten avustuksilla

Imatran helluntaiseurakunnan ruokajono. Heikki Kemppainen

Heikki Kemppainen

Runsas viikko sitten julkaistu uutinen Imatran EU-ruokakassien jakelusta herätti lukijoissa eriäviä mielipiteitä.

Imatralaisen jutussa Imatran työnhakijoiden sihteeri Irma Mattero mainitsi, että venäläiset eivät EU-ruokakasseja juuri hae, sillä he tietävät, että niissä on EU-leima, joten niitä ei voi viedä rajan yli.

Eläkkeellä nykyään oleva Risto Vento soitti Vuoksenniskalta. Hänen mukaansa juttu antoi väärän kuvan venäläisten määrästä ruokajonoissa.

– Muutama viikko sitten olin kävelemässä Vuoksenniskan ruokajakelun ohi. Parkkipaikalla oli 40 autoa, joista vain kaksi autoa oli Suomen rekisterissä, Vento muistelee.

– Eikä venäläisillä ollut yhtään Ladaa.

– Ruokakasseja jaetaan itänaapuriin, jota en muista rakkaudella, sillä sota-aikana juoksin pommisuojaan. Minun mielestäni meidän ei tarvitse auttaa niin isoa maata. Olen myös kuullut, että ruokakasseja myydään Venäjällä eteenpäin ja niillä tehdään bisnestä.

Hänen mukaansa monen köyhyys on usein itse aiheutettua. Eläkeläisten aikuiset lapset, miehet, jotka eivät tee työtä, voivat kiristää mummolta 50 euroa, jolla ostetaan pullo punkkua.

Helluntaiseurakunnan ruokakassijakelua Imatralla järjestävä Ossi Baltzar kertoo, että venäläisiä rajan yli tulleita on ruokakassien hakijoina noin 40–60. Määrä on pysynyt suunnilleen entisellään.

Sen sijaan apua tarvitsevien määrä jonossa kokonaisuutena on kasvanut. Joka keskiviikko helluntaiseurakunnan ruokakassin käy hakemassa keskimäärin 230 ihmistä. Enimmillään heitä on ollut jopa 260.

Enimmillään heitä on ollut jopa 260.

Toiminta lähti liikkeelle noin 11 vuotta sitten, jolloin ruokajonossa oli alle kymmenen henkilöä.

– Nykyään uskalletaan tulla. Se ei ole enää noloa eikä sitä pidetä häpeänä, Baltzar kertoo.

Venäläisten matkailijoiden vähentyminen on näkynyt kauppojen lahjoituksissa.

– Kaupat ovat olleet kiitettävästi mukana ja lahjoittaneet ylijäämiä.

– Venäläisten matkailijoiden vähennettyä kaupat ovat tilanneet ruokaa varastoihin kuitenkin entistä tarkemmin, joten ylijäämää ei jää enää niin paljon, mikä vaikuttaa meidän lahjoitusten saantiin. Ennen kaupat tilasivat ruokaa aika runsaasti venäläisten varalle, ettei ruoka lopu kesken. Aika lailla lahjoitukset ovat vähentyneet.

Toissa keskiviikkona joitain jäi ilman helluntaiseurakunnan ruokakassia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu