Lappeenrantalaiset eivät osaa kävellä liukuovissa – marketti laittoi oviin tarrat

Lappeenrantalainen Tero Mälkiä käveli väärästä ovesta, koska vastaantulevaa liikennettä ei ollut. Riina Haapala

Riina Haapala

Lappeenrannan Prisman liukuovet ohjaavat kaupassakävijää kävelemään oikealla puolella. Ovissa on vihreät ja punaiset tarrat osoittamassa sitä, miltä puolelta olisi hyvä kävellä. Tarrat ovat olleet ovissa vasta viime vuodesta lähtien.

–Ne on asiakkaitten toivomuksesta laitettu. Asiakkailta tuli jopa kirjeitä, että miksei ole oikeanpuoleista liikennettä niin kuin Suomessa on, Prisma Lappeenrannan johtaja Risto Punkkinen kertoo.

Väärään suuntaan kävelemisestä ei kuitenkaan ketään sakoteta, mutta Punkkisen mukaan liikkumista helpottaa, jos kaikki käyttävät oikeanpuoleista ovea.

–Eivät ne liukuovet niin leveitä ole, että jos kävellään kärryjen kanssa vastakkain niin on hankalaa.

Ovissa oleva liiketunnistimet kuitenkin toimivat molempiin kulkusuuntiin. Punkkisen mukaan sitä ei voida edes rajoittaa, koska ovet toimivat myös hätäpoistumisteinä.

–Ulospäin täytyy aina päästä. Ei voida ajatella, että otettaisiin tutka siitä pois. Palo- ja pelastusasetukset jo määräävät näin, Punkkinen muistuttaa.

Punkkinen ei ole saanut uusista tarroista palautetta.

–Ei katsottu, että tässä mitään hävittäisiin. Ainakaan negatiivista palautetta ei ole tullut. En tiedä, moniko on tarrat huomannut. Prisma on avattu vuonna 1998 ja vuonna 2015 laitettu tarrat. Hyvin pärjättiin ennenkin, Punkkinen kertoo.

Syy väärään suuntaan kävelyyn vaikuttaisi äkkiseltään olevan yksinkertainen. Seurantapäivänä erityisesti ulos tultiin väärästä ovesta.

Prisman Lidlin puoleisessa päädyssä ulosmeno-ovelle pitäisi koukata pankkiautomaatin edestä, kun vasemmalta mennessä ovi on heti käytävältä tultaessa.

Sisään mentiin vasemmalta puolelta yleisimmin silloin, kun tultiin Puhakankadun puoleiselta parkkipaikalta sivulta. Toisessa päässä Prismaa seurantapäivänä kaikki kävelivät oikeaa puolta. Kyseisistä ovista käveli sisään ja ulos myös huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin toiselta puolelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu