Kaikille suomalaisille 550 e/kk? Tämä ryhmä häviäisi ja tämä voittaisi

Perustulokokeilulla halutaan tutkia perustulon vaikutuksia työllisyyteen ja mahdollisuuksiin poistaa kannustinloukkuja. ARKISTO / KATJA JUURIKKO

Ulla Mether

Perustulokokeilu voitaisiin toteuttaa 550–750 euron suuruisena, ehdottaa työryhmä.

Perustulo olisi verotonta ja sen ylimenevä osa verollista. Kokeilussa kannattaisi vertailla erilaisia verotusmalleja.

Merkittävät ansiosidonnaiset etuudet säilyisivät perustulon rinnalla.

Perustulon eri vaihtoehtoja pohtinut työryhmä luovutti keskiviikkona väliraporttinsa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle(ps.).

Kokeilun avulla halutaan selkeyttä sosiaalietuusjärjestelmään ja tutkia, miten perustulo vaikuttaa työttömyysasteeseen ja voidaanko sen avulla purkaa kannustinloukkuja.

–Perustuloon liittyy valtavasti erilaisia toiveita. Osaan voidaan vastata, osaan ei. Mikään ihmeapparaatti tai ihmevempain se ei ole, joka ratkaisee kaikki ongelmamme, sanoi VATT:n johtava tutkija Pertti Honkanen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Työryhmä on vertaillut esiselvityksessä erilaisia perustulomalleja. Kelan tutkimusjohtaja Olli Kankaan mukaan puhdas perustulomalli eli "kaikille paljon" on liian kallis toteuttaa. Lisäksi tässä mallissa veroaste nousisi varsin korkealle.

Jos perustulo toteutettaisiin esitetyn kaltaisena 550 euron osittaisena perustulona, olisivat opiskelijat ja palkansaajat voittajia ja työttömät häviäjiä.

Eläkeläistalouksissa voittajat ja häviäjät olisivat tässä laskelmassa talouksia, joille on vuoden aikana kertynyt myös työtuloja.

Suuri häviäjäryhmä tässä mallissa ovat työttömät, koska perustulo korvaisi olemassa olevaa tuloa osittain ja jäljelle jäävään työttömyysturvaetuuteen (esimerkiksi korotusosiin) kohdistuisi nykyjärjestelmää ankarampi veroaste.

Perustulokokeilu on yksi maan hallituksen kärkihankkeista. Kokeilussa henkilön saamista syyperusteisista etuuksista vähennettäisiin perustuloa vastaava rahamäärä.

Syyperusteisia etuuksia ovat esimerkiksi toimeentulotuki, työttömyysturvan peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.

Kokeilu toteutettaisiin vuosina 2017 ja 2018.

Esimerkiksi 550 euron perustulon maksaminen kaikille täysi-ikäisille paitsi eläkeläisille tarkoittaisi noin 19,2 miljardin euron menoja vuodessa.

Nuorten eli 18–24-vuotiaiden pois jättäminen perustulon piiristä vähentäisi perustulomenoja noin kolmella miljardilla eurolla.

Esimerkkilaskelmassa 550 euron perustulomallissa maksetut työttömyyspäivärahat pienenisivät nykylainsäädännön mukaisesta 3,9 miljardista eurosta 1,5 miljardiin euroon. Sairausvakuutuslain mukaiset päivärahat pienenisivät 1,4 miljardista eurosta 0,9 miljardiin euroon. Toimeentulotukimenot vähenisivät noin 60 prosenttia.

Juttua korjattu 1.4. klo 9:15: Pertti Honkanen on VATT:n johtava tutkija, ei VTT:n.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu