Kannattaako perustuloa edes kokeilla? – "Vertailu rahaa taivaasta -malliin on älytöntä"

Työryhmän ehdottamalla perustulomallilla ei pystytä vähentämään kannustinloukkuja, sanovat ekonomistit. Johanna Erjonsalo

Ulla Mether

Kaikille suomalaisille vastikkeetta maksettava veroton 550 euron perustulo tuottaisi 11 miljardin euron budjettivajeen nykyveroilla laskettuna. Tämänkaltaisen "rahaa taivaasta" -mallin vertailu nykymalliin on älytöntä. Näin tylyttää Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta keskiviikkona julkaistua perustulon esiselvitystä sosiaalisessa mediassa.

Maan hallituksen tilaamaa selvitystä urakoinut työryhmä esittää, että kokeiluun valittaisiin osittaisen perustulon malli.

Kaukoranta siteeraa Twitter-tilillään paksun selvityspumaskan kohtaa, jossa todetaan, että osittaisen perustulon suurin häviäjäryhmä olisi työttömät. Heidän tapauksessaan perustulo korvaa olemassa olevaa tuloa osittain, ja jäljelle jäävään työttömyysturvaetuuteen (esimerkiksi korotusosiin) kohdistuu nykyjärjestelmää ankarampi veroaste.

–Tämä osoittaa ettei perustulo ole ongelmaton ratkaisu, Kaukoranta sanoo.

–Kotihoidon tuen korvaaminen perustulolla voisi houkutella äitejä jäämään nykyistä herkemmin kotiin, Kaukoranta lisää.

Myös Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kritisoi perustulokokeilun taustaselvitystä blogissaan.

Kärkkäisen mukaan ehdotettu malli ei sovi haluttuun tarkoitukseen. Hallitus tavoittelee kokeilulla työnteon kannustimien parantamista, mutta raportin laskelmat osoittavat, että tähän ei päästä realistisilla perustulomalleilla.

–Monissa tapauksissa työllistymisen kannustimet jopa heikkenevät. Syy tähän on se, että asumistuki, toimeentulotuki ja ansiosidonnainen työttömyysturva ovat merkittävimpiä syitä kannustinloukkuihin. Siten mikään malli, jossa nämä etuudet säilytetään, ei voi merkittävästi työnteon kannustimia parantaa.

–Jos perustuloa silti kokeillaan, sen tavoitteita on muutettava kannustinongelmien vähentämisestä esimerkiksi tukien vastikkeettomuuden vaikutusten tutkimiseen, Kärkkäinen huomauttaa.

Perustulokokeilu on yksi nykyhallituksen toimista, joiden tavoitteena on uudistaa sosiaaliturvajärjestelmää yksinkertaisemmaksi ja kannustavammaksi. Kokeilun keskeisenä tavoitteena on tutkia, voidaanko perustulon avulla helpottaa työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista sekä poistaa kannustinloukkuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu