”Rahaa heille, joilla ei ole aikomustakaan tehdä työtä” – professori tyrmää perustulon

Perustulolla halutaan selkiyttää monimutkaisena pidettyä sosiaaliturvajärjestelmää. Päivi Tuovinen

Ulla Mether

Hallituksen kaavailema perustulokokeilu saa arvosteluryöpyn Taloustieteen professori Matti Vireniltä

Työryhmän ehdottama perustulomalli ei ole Virenin mukaan järkevä monestakaan syystä.

–Opiskelijoiden tulot kaksinkertaistuisivat ja peräkamaripojat, joilla ei koskaan ole ollut aikomustakaan mennä töihin tai kouluun, saisivat omaa rahaa. En ymmärrä, miten asiat voitaisiin ratkaista eläkeläisten osalta ja mitä tekemistä asialla olisi tuloloukkujen kanssa, Viren kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Virenin mukaan yksi ongelmista on se, ettei hallituksen tilaama perustuloselvitys tarjoa mitään kättä pidempää työllistymisvaikutuksista.

Myös perustulon saajajoukko on epäselvä.

–On helppo sanoa, että järjestetään kokeilu, jossa jokaisella anettaan 550 tai 750 euroa. Mutta keistä kaikista puhutaan: lapsista, työikäisistä, eläkeläisistä, maahanmuuttajista? Lista on loputon. Ovatko mukana varusmiehet, vangit, aurinkorannoilla olevat siirtolaiset? Annetaanko tuki kotitalouksilla vai yksilöille? Annetaanko tuki samansuuruisena Helsingissä ja Kemijärvellä? Miten huomioidaan erot kunnallisverotuksessa ja kunnallisissa maksuissa? Viren kysyy.

Hän huomauttaa, että avoimia kysymyksiä on loputtomiin. Kun suurimpaan osaan on vastattu, on Virenin mahdoton uskoa, että yksikään Suomessa oleva tai tänne muuttoa suunnitteleva ihmisryhmä jäisi perustuloa paitsi.

–Nykyisellä tulonsiirtojärjestelmällä on kaikista puutteista huolimatta se etu, että tulonsiirroille on jokin peruste, ja siihen liittyvä avun tarve. Sanotaan vaikka invaliditeetti, sairaus, lapsen saanti, opiskelu tai sotilaspalvelu. Perustulolla ei ole mitään sellaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu