Anssi Kela sensuroi oman aprillipilansa – näin fanien mielipiteet jakautuvat

Mikko Välimaa

Kuinka ahtaaksi on käynyt taitelijan ilmaisunvapaus Suomessa?

Helsinkiläisen laulaja-lauluntekijä Anssi Kelan päätös poistaa hänen itsensä julkaisema aprillipila herättää vilkasta keskustelua verkossa.

Kela kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen perjantaiaamuinen vitsinsä sukupolvenvaihdosleikkaukseen menemisestä on herättänyt mielipahaa joissakin transsukupuolisissa ihmisissä

Vitsissään nelikymppinen Kela sanoi menevänsä leikkaukseen, koska on kokenut aina kuuluvansa suuriin ikäluokkiin.

– Olen nyt saanut yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat kokeneet postaukseni loukkaavana. En missään tapauksessa halunnut pahoittaa transsukupuolisten ihmisten mieltä tai hieroa suolaa haavoihin. Jokainen ihminen on arvokas ja jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on kenenkään pilkkaamatta. Olen ehdottomasti kaikenlaista syrjintää vastaan. Tässä hengessä poistin postaukseni ja pyydän anteeksi niiltä, joita pieneksi kevennykseksi tarkoittamani sanaleikkini loukkasi. Yritän jälleen ottaa opikseni, Kela kirjoitti perjantaina iltapäivällä.

Kela tunnetaan voimakkaista puheenvuoroistaan suvaisevaisuuden puolesta. Vastaavaan tilanteeseen taitelija ei ole aiemmin joutunut.

Kela sai välittömästi kymmeniä vastauksia, joista osassa ihmeteltiin taitelijan harjoittamaa itsesensuuria.

– Voi ei... Minusta kun se oli hauska juuri siksi, että siitä löytyi heti vinkkiä, ettei se ollut mitenkään tosissaan kirjotettu juttu! Ihan kiltti oli. Mutta mielensäpahoittajia riittää aina, joka lähtöön! eräs fani kirjoitti.

– On se kumma miten mielensäpahoittajat ja selkeesti huumorintajuttomat saa aina tahtonsa läpi, toinen säesti.

– Kukkahattutätikin voi näköjään olla setä, kolmas arvosteli Kelaa.

Osa oli sitä mieltä, että sensuroimalla itseään Kela vain varmisti aprillipilan jäävän varmasti ihmisten mieleen.

Mutta löytyi myös niitä, jotka katsoivat, että hyväntahtoinenkin pilailu voi olla loukkaava.

– Suurin syy loukkaantumiselle lienee sanan 'vaihdos' käyttäminen vitsissä. Sukupuolenvaihdos on väärä termi ja tuo sukupolvenvaihdos on selvä muunnelma siitä, joten se tuoaika inhan olon. Sukupuolenkorjaus olisi siis korrekti termi ja vitsissäkin olisi saattanut estää pahaa mieltä. Ihan syystä löytyy mielipaha ja syystä näistä termistöistämuistutellaan, mutta ikävää että vitsi meni tämän takia hukkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu