Kohu juomavesiputkien myrkyistä – Yle: Tutkitaan Suomessa vasta nyt

Kuvituskuva. Armi Suojanen

toimitus

Yhä useampaan uuteen asuintaloon ja remonttikohteeseen on 2000-luvulla asennettu muoviset PEX-vesiputket kupariputkien sijaan.

Muoviputkia käytetään niiden halvemman hinnan ja helpomman asennettavuuden takia, vaikka putkien terveysvaikutuksista ei ole juurikaan tutkimustietoa, kertoo Yle

Ylen mukaan ympäristöministeriö laatii parhaillaan asetusta muovisten vesiputkien teknisistä vaatimuksista.

Samalla on määrä asettaa kriteerit muoviputkista veteen liukeneville yksittäisille kemikaaleille.

Työn taustalla on pari vuotta sitten herännyt kohu viallisista muoviputkista veteen joutuneista kemikaaleista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan muoviputkista liukenee veteen esimerkiksi MTBE:tä ja ETBE:tä Molemmat hajoavat ihmisen elimistössä TBA:ksi, joka on todettu koe-eläimissä syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

THL:n emeritusprofessori Hannu Komulainen sanoo Ylelle, että kaikkia putkista veteen liukenevia aineita ei tunneta, eikä muoviputkien vaikutuksista ole tehty pitkäaikaisseurantaa.

Eniten kemikaaleja putkista irtoaa, kun putket ovat uusia.

Muoviputkien vaikutusta juomaveden laatuun on tutkittu muun muassa Tanskassa, jossa kemikaalilainsäädäntö on Suomea tiukempaa.

Nyttemmin tutkimusta tehdään myös Suomessa Vesi-Instituutti Wanderissa, jonka kehittämispäällikön Tuija Kauniston mukaan orgaanisten kemikaalien jäljittäminen vedestä on vaikeaa.

Työtä hankaloittaa Kauniston mukaan se, että kemikaalien laatu ja pitoisuudet eivät ole avointa tietoa vaan valmistajan tuotesalaisuus.

Putkivalmistaja Uponorin kehitys- ja vastuujohtaja Ilari Aho taas katsoo, että terveysriskeistä noussutta kohua on liioiteltu.

Uponor joutui kohun keskelle 2014, kun sen valmistamista viallisista putkista pääsi kemikaaleja veteen. Uutisissa kerrottiin, kuinka ympäri Suomea on tiedossa tapauksia, joissa juomavesi haisee ja maistuu oudolta putkiremontin jälkeen.

– Edes silloin pari vuotta sitten ei oltu siinä mittaluokassa, että olisi voitu puhua riskeistä. Asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan, kun putket valmistetaan viranomaisvaatimusten mukaan, sanoo IltariAho Ylelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu