Loka lentää äärioikealla: MV-lehti hyökkää nyt Halla-ahoa vastaan

POLITIIKKA Onko riita vain myrsky vesilasissa vain enteileekö se jälleen uuden sirpalepuolueen syntyä?

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) saa nyt kovaa arvostelua sekä kiistelystä MV-lehti-julkaisusta että entiseltä Hommaforum-aktiivilta. Päivi Tuovinen

Mikko Välimaa

Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvien ja maahanmuuttovastaisten suomalaispoliitikkojen rivit repeilevät yhä rajummin.

Loanheittoa on käyty viime päivinä etenkin kiistellyssä MV-lehti-nettijulkaisussa sekä juutalaisvastaisella Magneettimedia-sivustolla.

Kriittisen kirjoittelun kohteena ovat aiemmin olleet vasemmistopoliitikot sekäperussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, jota on syytetty maahanmuuttokriittisten äänestäjien pettämisestä.

Tällä viikolla kärjekäs kirjoittelu on kohdistunut myös maahanmuuttokriittisten poliitikkojen kärkinimeen, europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoon (ps.) sekä häntä lähellä olevaan kansanedustajaan Juho Eerolaan (ps.).

Halla-aho ja Eerola kuuluvat molemmat "nuivan maahanmuuttomanifestin" allekirjoittajiin ja nousivat eduskuntaan "jytkyvaaleissa" 2011.

Nyt molempien harjoittamaa politiikkaa arvostellaan liian lepsuksi.

Toisaalta arvostelua aiheuttaa Halla-ahon äänestyskäyttäytyminen europarlamentissa. Hän on äänestänyt muun muassa kiistellyn TTIP-vapaakauppasopimuksen puolesta ja vastustanut tietovuotaja Edward Snowdenin turvapaikkaa EU:ssa.

Arvostelijoiden mukaan Halla-ahon ajaa enemmän Yhdysvaltain kuin Suomen kansallisia intressejä.

–Mestari syytä tiputtaa jalustalta, MV-lehden nimetön kirjoittaja vaati maanantaina julkaistussa kirjoituksessa viitaten Halla-ahon lempinimeen.

Halla-aho on vastannut kritiikkiin Facebook-sivuillaan. Keskiviikkona julkaistussa päivityksessä meppi arvelee, että taustalla voi olla turkulainen äärioikeistopoliitikko Olavi Mäenpää, jonka kerrotaan kirjoittavan MV-lehteen.

Halla-aho vihjaa myös, että linjanmuutoksen taustalla voisi olla MV-lehti-julkaisun omistaja Ilja Janitskin

–En tiedä onko Janitskin saanut tuoreen päiväkäskyn Moskovasta, Donetskin kansantasavallasta tai jostakin muualta, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

Turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut bloggari Janne Riiheläinen arvelee, että vastakkainasettelun taustalla voivat vaikuttaa Janitskinin ja Halla-ahonristikkäiset mielipiteet Venäjästä.

–Halla-aho on ollut tiukkana Venäjän suhteen (...). Janitskin puolestaan on voimakkaasti Putinin linjaa tukeva.(...) Kun Halla-aho suhtautuu varauksellisen myönteisesti länsi-integraatioon, vastustaa Janitskin sitä kaikissa muodoissaan, Riiheläinen kirjoittaa blogissaan.

Riiheläinen uumoilee, että vastakkainasettelu voi johtaa jälleen uuden populistipuolueen syntyyn. Se voisi olla Putin-myönteinen Keski-Euroopan esimerkkien mukaan.

–Lähes kaikista muista läntisen Euroopan maista löytyy oikeistopopulistinen puolue, jonka poliittinen linja vastaa hyvin Venäjän tavoitteita. Perussuomalaiset on ollut tästä poikkeus. Jää nähtäväksi onko nyt käynnistynyt parjauskampanja avaus uuden suomalaisen puolueen perustamiselle.

Aiemmin perussuomalaisista ovat irronneet kansallismieliset ja suoraa demokratiaa vaativat Suomidemokraatit ja Muutos2011.

Ympyrä on sulkeutunut."

Kotikutoinen haara loanheitossa on perussuomalaisista erotetun James HirvisaarenHalla-ahoon kohdistama parjaus.

Arvostelijoihin on yhtynyt myös Muutos2011-puolueen jäsen Jari Leino, joka toimi aiemmin Halla-ahoa tukeneen maahanmuuttokriittisen Hommaforum-palstan aktiivina.

Ympyrä on sulkeutunut, kunLeino syyttää sensuurivastaisena keskustelupalstanaaloittanutta Hommaforumia sensuurista.

Korjaus 8.4. klo 13.19: James Hirvisaari kertoo eronneensa Muutos2011-puolueesta. Jutussa kirjoitettiin aiemmin Hirvisaaren olevan Muutos2011-puolueen jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu