Uskotko tietäväsi politiikasta? Naisten ja miesten välillä hurja ero

Eduskunnassa harjoitetaan politiikkaa. Jussi Vehkasalo / arkisto

Oskari Lehto

Lähes kaikki suomalaiset ovat tunnetusti keskivertoa parempia autoilijoita, mutta vain 46 prosenttia suomalaisista kokee, että heillä on keskimääräistä paremmat tiedot ja edellytykset arvioida politiikkaa. Tämä selviää e2-ajatuspajan tekemästä kyselytutkimuksesta.

Miehistä 59 prosenttia kokee itsensä keskimääräistä kyvykkäämmäksi politiikan tuntijaksi, mutta naisista vain 34 prosenttia. Tulosta voi pitää hätkähdyttävänä, kun otetaan huomioon naisten korkea koulutustaso ja se, että korkeakoulutus on vahvasti yhteydessä hyvään tietotasoon politiikasta.

Puoluetaustan mukaan kyvykkäimmiksi itsensä arvioivat eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kannattajat (62 prosenttia), sekä kokoomuksen (61 prosenttia), perussuomalaisten (56 prosenttia) ja vasemmistoliiton (55 prosenttia) kannattajat.

Toisessa päässä ovat kristillisdemokraattien kannattajat, joista alle kolmannes (31 prosenttia) pitää itseään keskimääräistä parempana politiikan tietäjänä.

Tulokset perustuvat 4705 henkilön antamiin vastauksiin. Kyselytutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa maaliskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu