Valtuutettu syyttää kaupunki asukaspalautteen sivuuttamisesta – länsialueen kouluselvitys jäi pöydälle

Lappeenrannan kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen sanoo, että asukaspalautteen perusteella on kartoitettu eri vaihtoehtoja. Riina Haapala

Riina Haapala

Lappeenrannan kaupunginhallitus käsitteli länsialueen kouluja ja muita palveluja koskevaa selvitystä maanantaina. Asia jätettiin viikoksi pöydälle. Esityksen liitteenä oli myös lukuisia asukaspalautteita, joista moni oli kriittinen.

Lautakunnissa kriittistä palautetta ei kuitenkaan ole näytetty. Kaupunginvaltuutettu Virpi Junttila on ihmeissään tavasta, jolla selvitys on tehty. Asukaspalaute kerättiin kesän lopussa, jonka jälkeen tehtiin itse raportti.

– Millä lailla asukaspalaute on vaikuttanut raporttiin, on aika olematonta. Raportissa oli ehkä kymmenisen riviä, Junttila sanoo.

– Vaikuttaa siltä, että on kerätty palaute ja laitettu mappiin. Onko sitä edes luettu?

Lappeenrannan kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen kertoo, että on lautakunnan esittelijän asia, mitä asioita lautakunnan käsittelyssä on nähtävillä. Hän kuitenkin sanoo, ettei materiaalia ole yritetty piilottaa. Kaikki materiaali ja asukaspalautteet ovat kuitenkin olleet kaupunginhallituksen esityslistalla.

Naukkarisen mukaan asukaspalautteen suurin vaikutus esitykseen on ollut se, että palautteen perusteella on tutkittu uusia vaihtoehtoja. Lopullisessa raportissa esiteltiin 15 eri vaihtoehtoa kouluratkaisuksi. Alunperin vaihtoehtoja oli vähemmän, mutta niitä lisättiin palautteiden perusteella.

– Kun kyseltiin, että mitä tämä tarkoittaisi, otettiin se mukaan ja selvitettiin, Naukkarinen selventää.

Myös raportin valmistumisen jälkeen on saatu palautetta. Naukkarisen mukaan sen perusteella asioita on tarkennettu.

– Raporttia on yritetty tehdä vuorovaikutteisesti.

– Monesti menee sekaisin, että jos on jotain mieltä, niin se ei ole sama kuin lopputulos, Naukkarinen muistuttaa.

Esitys tulee Naukkarisen mukaan toivottavasti huhtikuussa valtuuston käsittelyyn.

– Pitäisi tehdä päätös, että onko se keskitetty vaihtoehto vai jokin muu. Pitäisi tehdä periaateratkaisu, että missä rakennukset sijaitsevat ja kun se selviää, päästään tarkentamaan asioita.

Jos kaupunginvaltuusto päättää valita keskitetyn vaihtoehdon, alakoulut jäävät Lappeelle ja Sammonlahteen ja päiväkodit Lappeelle, Sammonlahteen, Uus-Lavolaan ja Kourulaan. Toisessa vaihtoehdossa yläkouluja olisi kaksi ja toisessa vain Sammonlahdessa.

Asukaspalautteissa vanhemmat ovat olleet huolissaan Sammonlahden suurkoulusta. Vanhemmat ovat olleet huolissaan siitä, miten pienet lapset pärjäävät isossa yksikössä ja siitä, kuinka paljon pienten koululaisten koulumatkat tulisivat uudistuksen myötä pitenemään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut