Kansanedustajillako roimat palkankorotukset? – Katsopa näitä valtion liksoja

Jari Pietiläinen

Kansanedustajien palkkakehitys 2000-luvun mittaan näyttäytyy hyvinkin maltillisena, kun palkankorotusten rinnalle nostetaan esimerkiksi valtion ja kuntien keskimääräiset palkankorotukset.

Kun vuonna 2000 kansanedustajien palkka oli Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin mukaan markoista euroiksi muutettuna keskimäärin 4 541 euroa, oli se viime vuonna kasvanut 6 380 euroon. Lähtöpalkkaan on siis 15 vuodessa tullut kasvua 1,40-kertainen määrä.

Vertailtavat palkat kasvoivat sen sijaan suhteessa eniten kunnilla: kuntien palveluksessa olevien miesten keskipalkka oli viime vuonna noin 3 520 euroa. Tämä on vuodesta 2000 lähtien kasvanut peräti 1,85-kertaiseksi.

Myös valtion palkkalistoilla uurastavien miesten suhteellinen palkkakehitys myötäilee lähes kuntien palkkakehitystä. Valtion palkat olivat vuonna 2015 miehillä keskimäärin 4 080 euroa – ja suhteellinen kasvu on ollut 15 vuodessa noin 1,70-kertainen.

Sen sijaan kunta-alan naisten palkkaus on ollut maltillista: heidän palkkansa on 15 vuodessa kasvanut suhteellisesti laskien vain 1,50-kertaiseksi.

Yksityisellä sektorilla työskentelevät naiset ansaitsevat valtion palkkaamiin naisiin verrattuina peräti noin 400 euroa vähemmän kuussa. Sama luku pätee myös yksityisellä alalla työskenteleviä miehiä, kun heitä verrataan valtion leivissä oleviin miehiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu