Yli 3 000 yksinäistä lasta matkusti Suomeen – näkemykset jyrkkiä

Eniten tulijoita, 10 836, oli syyskuussa. Määrä on lähes 27-kertainen syyskuuhun 2014 nähden. Sanna Jompero / arkisto

Jussi Vehkasalo

Suomeen saapui viime vuonna peräti32 476 turvapaikanhakijaa. Määrä lähes kymmenkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna.

Huomattavan suuri on yksin tulleiden alaikäisten suuri määrä, 3 024, mikä on 15-kertainen viime vuoteen nähden.

– Heistä suurin osa tulee myös todennäköisesti jäämään Suomeen, joten kuntien olisi tärkeää kantaa vastuunsa ja tarjota kuntapaikkoja näille nuorille,sanoo Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN)ylitarkastaja Suvi Tiainen.

Suurin osa tulee myös todennäköisesti jäämään Suomeen."

Tiedot ilmenevätEMN:n tuoreesta tilastokatsauksesta sekä vuosittaisesta maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa koskevasta raportista.

Eniten tulijoita, 10 836, oli syyskuussa. Määrä on lähes 27-kertainen syyskuuhun 2014 nähden.

Tilanteen poikkeuksellisuutta kuvaa se, että vuoden aikana jätettiin enemmän turvapaikkahakemuksia kuin edellisen 10 vuoden aikana yhteensä (2006–15 jätettiin30 975 turvapaikkahakemusta).

– Vuonna 2015 turvapaikanhakijoita saapui Suomen mittakaavassa ennätysmäärä. Vaikutukset heijastuivat uusien vastaanottokeskusten myötä koko Suomeen, myös paikkakunnille, joilla ei aiemmin juuri asunut ulkomaalaisia, toteaa tilastokatsauksesta vastaava Euroopan muuttoliikeverkoston ylitarkastaja Rafael Bärlund Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu heijastui erityisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmään. Tulijat täytyi saada majoitettua ja Suomeen perustettiinkin syksyllä lyhyessä ajassa toistasataa vastaanottokeskusta.

Näkemykset ovat myös jyrkentyneet."

Uusi tilanne on kasvattanut huomattavasti myös Maahanmuuttoviraston henkilöstön määrää ja virasto on perustanut uusia alueellisia toimipisteitä.

Vuoden 2015 aikana saapuneita turvapaikkahakemuksia ei valtaosin ehditty ratkaista vielä vuoden aikana, joten syksyn tilanne ei näy vielä turvapaikkapäätösten määrissä.

Myönnettyjen oleskelulupien suhteen ei viime vuonna tapahtunut merkittäviä muutoksia edelliseen vuoteen nähden.

– Suomeen suuntautunut maahanmuutto työn, perhesyiden ja opintojen perusteella, on säilynyt aiempien vuosien tasolla, Bärlund toteaa.

Ylitarkastaja Tiainen nostaa esiin myös vuoden aikana tapahtuneen maahanmuuttoa koskevan keskusteluilmapiirin polarisoitumisen.

– Jokaisella odotetaan olevan mielipide maahanmuutosta ja näkemykset ovat myös jyrkentyneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu