Kaupustelijat ja kerjääjät tulevat – poliisi varoittaa uudesta ilmiöstä

Kerjääminen ja kaupustelu on sinänsä sallittua, mutta rahankeräämiseen tarvitaan Suomessa keräyslupa. Ari Peltonen

Oskari Lehto

Ulkomailta tulevat murtokoplat, epämääräiset kaupustelijat ja kerjääjät ovat viime vuosina ilmestyneet Suomen katukuvaan aina keväisin, mutta tänä keväänä tilanne on pysynyt ainakin toistaiseksi melko rauhallisena, sanoo poliisi.

Komisario Kai Vepsäläinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että kylien keskustoista on tullut yksittäisiä ilmoituksia siellä liikkuvista epämääräisistä henkilöistä, mutta mitään vakavia tapauksia ei ole ainakaan toistaiseksi ilmennyt.

Uutena ilmiönä Vepsäläinen pitää rahankeräämistä, jota on esiintynyt aiempaa enemmän.

– Kerääjät kiertävät usein ovelta ovelle ja ilmoittavat keräävänsä rahaa esimerkiksi sairaalle lapselle tai jopa jonkin järjestön nimissä, hän kuvailee.

Kaupustelu ei ole sinänsä kiellettyä, ellei sitä koeta häiritseväksi tai aggressiiviseksi. Kynnys ylittyy käytännössä silloin, kun joku ottaa asiakseen soittaa kaupustelusta hätänumeroon.

Rahankeräämiseen tarvitaan Suomessa keräyslupa.

Rahankerääjät ja kaupustelijat eivät useinkaan toimi pitkään samassa paikassa, vaan he liikkuvat nopeasti paikasta toiseen.

– Tyypillisesti toimintaa esiintyy enemmän Etelä-Suomessa, jossa etäisyydet keskustasta toiseen ovat lyhyitä. Tätä tekevät ihmiset ovat yleensä lähtöisin Itä-Euroopasta, pääasiassa Romaniasta, ja kun he tulevat lautalla Suomeen, toiminta alkaa yleensä heti Helsingistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu