Nyt lähti Nordea Suomen yksi perustajakin pois pankista

Sakari Nupponen

Nordean ja sitä edeltäneen Meritan perustajaosakkaisiin kuuluva Palkansaajasäätiö myy loputkin Nordea-osakkeensa. Säätiö lopettaa myös tilinsä Nordeassa.

– Sijoitussuunnitelmaamme sisältyy vastuullisen sijoittamisen periaate, jonka yksi osa on kielteinen suhtautuminen ns. veroparatiiseihin. Tässä tapauksessa päätös oli helppo ja sitä varmaankin helpotti vielä lisää Nordean vähättelevä suhtautuminen asiaan, säätiön toimitusjohtaja Tuomas Harpf kertoo.

Palkansaajasäätiöllä (eli entisellä STS Säätiöllä) oli vielä 2000-luvun alussa liki kaksi miljoonaa Nordean osaketta. Nykyarvossaan ne olisivat 15 miljoonaa euroa.

Säätiö hallinnoi nyt noin 50 miljoonan arvoista sijoitussalkkua.

Harpf sanoo, että Palkansaajasäätiö pyrkii aina parhaansa mukaan siihen, että periaatekannanotot toteutuisivat myös käytännön päätöksissä. Nordea-päätös olikin hänestä tavallista helpompi:

– Vastuullinen sijoittaminen ei ole käytännössä yhtä helppoa kuin periaatetasolla, koska sijoitustuotteet ja palveluntarjoajat ovat vahvasti toisiinsa linkittyneitä. Joudumme monesti pohtimaan asiaa paljon tulkinnanvaraisemmissa tilanteissa kuin nyt oli laita.

Säätiön varainhoidossa ei ollut Harpfin mukaan tarvetta harkita uusia päätöksiä, koska varainhoidon kilpailutuksen tuloksena säätiön salkkua hoitavat Taaleritehdas, Evli ja Eq.

– Kilpailutuspäätös tehtiin vuodenvaihteessa puhtaasti sijoitustoimintaan liittyviin näkökohtiin perustuen eikä sillä ole yhteyttä ajankohtaisiin tapahtumiin. Kilpailutuksen tuloksena valituilla varainhoitajilla on kullakin omat pankkiyhteytensä eikä niistä yksikään ole Nordea, hän kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu