"Maksuton ruumiinhävityspalvelu Suomeen" – naiselta toive Hesarissa

toimitus

Vaikean sairauden läpikäynyt nainen ehdottaa Helsingin Sanomien mielipideosastossa, että Suomeen pitäisi perustaa julkinen ruumiinhävityspalvelu.

Palvelu voisi olla naisen mukaan uskonnollisesti tunnustukseton. Se hoitaisi ihmisen ruumiin hävityksen kuoleman jälkeen maksutta – ja ilman että tuhka tai ruumis säilöttäisiin hautausmaalle.

Suomessa verorahoista maksetaan jo nyt hautaaminen, mikäli kuolleella ihmisellä ei ole omaisuutta tai läheisiä. Käytännössä tämä koskee lähinnä yksinäisiä ja vähävaraisia.

Kainulaisen mielestä ruumiinhävityspalvelu voisi palvella tavallisia ihmisiä, jolloin siihen ei liittyisi stigmaa.

– Kun tällainen julkinen ruumiinhävityspalvelu olisi luonnollinen vaihtoehto, jokainen voisi kuolla miettimättä, jääkö tilille rahaa hautajaisiin. [...] Eikö yhteiskunnan viimeisen palvelun pitäisi olla hävittää ruumis polttamalla ja käsitellä tuhkat? Raija Kainulainen kirjoittaa.

Kainulainen kertoo, että miettii omaa kuolemaansa yhä useammin. Hän itse toivoo, että voisi lähteä elämästä hiljaisesti.

– Tahtoisin lähteä hiljaisesti ilman hautajaisia. En tarvitse muistomerkkiä, kiveä, ristiä tai laattaa. Jäljelle jääneet läheiset muistavat minut – kuka hyvällä kuka pahalla –, ja kun heistäkin aika jättää, haihdun muiden miljoonien hiljaisten maapallolla vierailleiden tavoin unohduksiin.

Kirkon tehtäviin Kainulainen ei puuttuisi.

– Seurakunnat voisivat yhä jatkaa toimintaansa hautapaikkaa ja muuta muistomerkkiä haluavien kanssa, ja yksityiset krematoriot olisivat niitä varten, jotka eivät halua tuhkiensa sekoittuvan muiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu