Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kallovammoja, vaikeita murtumia, sisäelinvammoja – nyt alkoi ikävä kausi

Erilaisten vaikeasti loukkaantuneiden tapaturmapotilaiden määrä kasvaa juuri nyt.

Tähän ovat syynä esimerkiksi se, että pyöräilijät ja moottoripyöräilijät palaavat sankoin joukoin jälleen liikenteeseen, rakentaminen vilkastuu ja ikävä kyllä myös itsemurhayritykset lisääntyvät.

Pyöräilijät palaavat, rakentaminen vilkastuu."

Vaikeimpien tapaturmien hoito koko Husin ja osin myös muun Suomen alueelta on keskitetty Suomen suurimpaan traumakeskukseen eli Husin Töölön sairaalaan.

Pyöräilijöitä tulee Helsingin Töölön sairaalan tapaturma-aseman kautta hoitoon noin 500 vuosittain, eniten juuri touko–syyskuussa.

Vakavia vammoja on paljon, ja ne paikantuvat tyypillisesti päähän, kasvoihin, yläraajoihin ja rintakehän alueelle.

Valtaosa pyöräilytapaturmista tapahtuu ilman toista osapuolta.

Moottoripyöräilijöiden vammat ovat keskimäärin vaikeita. Vammojen vakavuus ja määrä on melko usein verrannollinen onnettomuushetkellä olleen nopeuteen.

Rakentamisen yhteydessä tapahtuu tyypillisesti putoamistapaturmia."

On tavallista , että potilaalla on aivovamma, useita murtumia (lantio, ranka, raajat) sekä rintakehän ja/tai vatsan elinten ja alueen vammoja.

Näiden vammojen hoito vaatii usein useita kirurgisia toimenpiteitä sekä tehohoitoa ja pitkää kuntoutusta.

Rakentamisen yhteydessä tapahtuu tyypillisesti putoamistapaturmia. Niissä vamman vakavuuteen vaikuttavat keskeisesti putoamiskorkeus ja alusta.

Tavallisia vakavia vammoja ovat lantiorenkaan ja rangan murtumat, sisäelinten ja suurten suonien vammat, aivovammat ja alaraajan murtumat.

Vuosittain Töölön sairaalan tapaturma-asemalla on noin 20000 potilaskäyntiä, näistä tapaturmapotilaita on noin 80 prosenttia.

Vaikeasti vammautuneita on vuosittain on noin 120–150. Näiden potilaiden hoidossa tarvitaan usein monen kirurgisen erikoisalan yhteistyötä ja tehohoitoa.