Uudet leikkipaikat eivät enää saa hiekkalaatikoita – entisiäkin puretaan

3-vuotias Nelli Kinni viihtyi liukumäessä vanhempiensa Sanna ja Miika Kinnin kanssa. Sanna Kinnin mielestä Imatran leikkipaikat ovat pääosin hyvässä kunnossa, joskin paikkoja voisi olla nykyistä enemmän. Tuija Horttanainen

Tuija Horttanainen

Imatralle ei tänä kesänä saada yhtään uutta leikkipaikkaa.

Imatran kaupungin suunnitteluhortonomi Erika Luhtasen mukaan Imatralla ei tällä hetkellä edes ole suurta tarvetta uusille leikkipaikoille.

– Viime aikoina uusien leikkipaikkojen rakentamisen taustalla on yleensä ollut uuden asuinalueen rakentaminen. Asuinalueita on tosin rakennettu ilman leikkipaikkaakin. Kyseessä ei enää ole 80-luvun tasoinen trendi, että leikkipaikkoja rakennettiin joka puolelle.

Omakotitaloalueilla monilla on omalla pihallaan halutut leikkivälineet, eikä leikkipaikkoja senkään vuoksi kovasti kaivata.

Viimeksi uusi leikkipaikka on saatu Imatralla Linnasuolle vuonna 2012. Tämän leikkipaikan taustalla oli asukkaiden keräämä adressi leikkipaikan puolesta, joten jos leikkipaikkaa kaivataan, kaupunkiin kannattaa olla yhteydessä.

Uuden leikkipaikan rakentaminen on hintavaa toimintaa. Luhtanen laskee, että alle 30 000 eurolla uutta leikkipaikkaa ei oikeastaan ole mahdollista rakentaa.

– Kustannukset riippuvat suuresti paikasta, johon leikkipaikka tehdään. Joissain paikoissa jo perustuksiin kuluu valtava määrä rahaa.

Leikkipaikkojen välineistöön saa upotettua euroja vaikka millä mitalla.

– Perusvarustuksen saa 10 000–15 000 eurolla. Siihen sisältyy keinut, liukumäki, muutama jousieläin ja kiipeilyteline.

Viime vuosina painopiste on ollut nykyisten leikkipaikkojen saneerauksessa. Tänä kesänä ehostusta saavat Astankadun leikkipaikka Saareksiinmäellä ja Sienimäen leikkipaikka. Molempien korjaustyöt tehdään loppukesästä, elo-syyskuussa.

Uusiin leikkipaikkoihin ei nykyisin tehdä hiekkalaatikoita ja entisiäkin puretaan. Luhtanen kertoo tämän herättävän välillä ihmetystä.

– Hiekkalaatikot likaantuivat helposti, niihin kertyi roskaa ja lasia ja kissatkin kävivät asioillaan. Hiekkaa piti vaihtaa usein, ja siihen tarvittiin vähintään kuorma-autoa, joten hiekkalaatikoista aiheutui paljon työtä ja myös kustannuksia.

Erika Luhtanen antaa Imatran leikkipaikkojen kunnolle yleisarvosanaksi kahdeksan.

– Parannettavaa on aina, mutta viime vuosina leikkipaikat on saatu sellaiseen kuntoon, että pahimmista ongelmista on päästy.

35 leikkipaikkaa ympäri Imatraa

Kaupungin ylläpitämiä leikkipaikkoja on 35 kappaletta eri puolilla kaupunkia.

Leikkikenttien varustelu vaihtelee, mutta keinut, penkki ja roska-astia kuuluvat vakiovarusteisiin. Useimmilla leikkipaikoilla on myös liukumäki, kiipeilyteline ja erilaisia jousikeinuja.

Leikkipaikoilla on tunnistetaulu, josta löytyy leikkipaikan osoite sekä yhteystiedot kaupungille sekä hätänumero.

Leikkipaikkojen ylläpitoa tehdään viikoittain kesäaikaan. Kaupunki toivoo, että leikkipaikkojen käyttäjät ilmoittavat mahdollisista puutteista tai rikkoontuneista välineistä kaupungin asiakaspalveluun, jonka numero löytyy tunnistetaulusta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut